- Always connected
Hoewel steeds meer mensen een reis boeken waar ze verzekerd zijn van géén WIFI en/of bereik met hun telefoon, wenst het grootste gedeelte van ‘de toerist’ toch werkende WIFI. Sterker nog, recent onderzoek liet zien dat WIFI de hoogste prioriteit is bij het boeken van een accommodatie. Om nog maar te zwijgen over al die restaurants die ‘free WIFI’ groter op het uithandbord hebben staan dan het menu zelf… want je zou eens een dag zonder Facebook moeten doorbrengen nietwaar J.
Er bestaan een paar geweldige apps, zoals Wiffinity en Ulmon, die op een kaart heel mooi de open WIFI netwerken weergeven waar je verbinding mee kunt maken.
Foursquare is daarbij dé uitkomst voor het zoeken van de WIFI wachtwoorden: in de comments bij een locatie hebben gebruikers vaak de WIFI wachtwoorden weergegeven.
Bij het gebruik van beide opties is wel een waarschuwing nodig. Een recent artikel in de Correspondent over WIFI in NS treinen geeft heel goed weer dat het voor kwaadwillenden helaas nog steeds té gemakkelijk is het internet verkeer, dat via bijv. openbare WIFI netwerken loopt, te onderscheppen. Ik gebruik voor al mijn apparaten en alle mogelijke verbindingen daarom een VPN connectie. Met stip bovenaan qua snelheid, veiligheid en gebruiksgemak staat in dat geval Generous VPN.
Geen zin om steeds te zoeken naar WIFI? Naar sommige landen neem ik wel eens een Droam mee om gegarandeerd internet te hebben.
- Realtime vertalen
Als ik terugdenk aan mijn eerste keer in Cuba, kan ik mij nog voor mijn hoofd slaan. Dacht ik namelijk gezichtscrème op mijn verbrande hoofd gesmeerd te hebben, bleek het haarkleuring te zijn. De ‘vertaalvout’ zorgde voor intens veel pijn en zoveelste graads brandwonden. Vanzelfsprekend ben ik direct op zoek gegaan naar een gemakkelijke app om realtime zaken te vertalen. Google biedt hier een briljante app voor: Translate. Met deze app kun je een foto maken van een tekst (of dat nu in een boek is of op een billboard) en Translate vertaalt die tekst realtime, mits er natuurlijk internet aanwezig is. Al meer dan eens een lifesafer voor mij geweest!
- Where to go?
Meestal zoek ik in het buitenland collega’s van TED, het WEF of Sandbox op. Als ik echter een avondje voor mezelf wil of als ik simpelweg geen locals ken, kijk ik vaker op Instagram wat de populaire plekken zijn. Door zoekopties en uiteraard hashtags, kom je al snel achter fijne, niet toeristische plekken om een hapje of drankje te doen. Recent onderzoek wees uit dat ‘Millennial reizigers’ voor het zoeken van een locatie niet alleen het vaakst hashtags gebruiken, maar dat zij dit ook als een van de meest betrouwbare bronnen van informatie zien, aangezien het veelal door onafhankelijke gebruikers wordt gevoed.
Ook een leuke trend zijn de ‘free walking tours’. Veel locals leiden met veel plezier enthousiastelingen door hun stad. Google maar eens ‘free walking tours’ + jouw bestemming en ‘go local’!.
- Safety first
Zonnebrandcrème, zwembroek, sigaren… veel reizigers denken altijd na een dubbele check alle belangrijke zaken voor de reis in hun koffer gepakt te hebben, totdat er iets vervelends gebeurt. Zelf ben ik al eens beroofd, erg ziek geweest en opgelicht. Zaken die je van tevoren een stuk minder vervelend kunt maken of zelfs voorkomen. Hoe?
- Neem altijd een geprinte kaart mee van waar je naar toe gaat en markeer de verblijfsplaats. Google Maps werkt vaak geweldig, totdat je telefoon ineens uitvalt of het niet meer doet. Dat gebeurt vaak op momenten die echt niet handig zijn in een land waar ze je niet verstaan.
- Onderzoek van tevoren even wat de lokale scams zijn. Het inpakken van een simpele EHBO kit in je rugzak en even checken of je nog steeds voor alles verzekerd bent op reis (land, bedrag, activiteit) geeft ook altijd een onbezorgd gevoel.
- Maak een digitale en geprinte kopie van alle passen die je meeneemt, ook van je identiteitsbewijs. Daarnaast is geprinte informatie over de verzekeringen en hun noodnummers plus de contactgegevens van de Nederlandse ambassade altijd handig om mee te nemen en op te slaan. Ik neem altijd een kopie in mijn rugzak en thuis in de koffer mee.
- Provisorisch inpakken
Vliegmaatschappijen reduceren elk jaar weer het aantal kilo’s dat je mee mag nemen in het vliegtuig en voor steeds meer vluchten scheelt het bovendien veel geld om je koffer niet in te checken. Wil je toch inchecken? Er zijn diensten die het vaak goedkoper deur-deur sturen dan dat je het incheckt in het vliegtuig!
Zelf reis ik graag licht met enkel handbagage. Dat voorkomt onnodig wachten bij de bagageband, missende bagage of een ellendig lange wandeling met net iets te veel ingepakte kilo’s. Op YouTube zijn heel, veel fimpjes beschikbaar die leren hoe je zelfs colbertjes kan vervormen tot het formaat van een blikje cola, zodat je koffertje gewoon als handbagage mee het vliegtuig in kan. Over cola gesproken, ik heb altijd een blikje in mijn tas als ik naar landen ga waar je gemakkelijk voedselvergiftiging kunt oplopen. Een paar slokken cola na eten verkleint namelijk de kans op een dergelijke vergiftiging aanzienlijk J.
Nét even dat extra meer krijgen? Ik kan altijd erg lachen om mensen die doen alsof ze op huwelijksreis zijn, jarig zijn, een huis in de buurt gaan kopen of een visitekaartje laten drukken met het ‘Lonely Planet’ logo erop (en dat half uit de portemonnee op tafel laten steken). Dit soort trucs kunnen zorgen voor een gratis geüpgraded service in veel etablissementen J.
Tot slot, zijn er nog heel veel briljante reisapps
- Hitlist; briljante app om goedkope vluchten te vinden
- Livetrekker; houd de route bij die je hebt gelopen, waar je allerlei content aan kan toevoegen. Echt top!
- Google Trips; ook Google is in de reismarkt gestapt! En hoe!
- Lonely Planet Guides; de vertrouwde reisgidsen, nu op de telefoon! Echt heel handig!
- SAS Survival guide; het boekje is al heel handig voor een frequente reizer (vooral voor actieve reizen), de app is ook zeker onmisbaar!
- Touchnote; geen geode meer met kaartjes en postzegels vinden en versturen; deze app verzorgt alles, met eigen gemaakte fotos!