Katalysator van de cryptovaluta markt: Huisvrouwen die content maakten, Geert Wilders, bananen en het beheer van je eigen graf. Een greep uit de bizarre voorbeelden van focusgebieden van de vele duizenden zogenaamde ‘Initial Coin Offerings’ (ICO), die in 2017 en 2018 hebben plaats gevonden. Hoewel veel blockchain experts ICOs oorspronkelijk vooral zagen als een manier om een community op te zetten rondom een organisatie, gebruikten de meeste organisaties hun ICO vooral om snel en gemakkelijk geld op te halen bij investeerders. Het is daardoor een soort ‘crowdfunding voor blockchain projecten’ geworden, waar investeerders al voor kleine bedragen aan mee kunnen doen en ‘coins’ of ‘tokens’ voor terug krijgen. Volgens onderzoek van PWC, werd erin 2017 hiermee $10 miljard en 2018 $11 miljard opgehaald, wat neer komt op gemiddeld $25 miljoen per ICO. De grootste ICO, EOS, haalde maar liefst $4.2 miljard op.
De combinatie van het makkelijke geld ophalen door organisaties, de slechte ‘due dilligence’ wat (veelal nieuwe en onervaren) investeerders deden en het missen van regulering vanuit overheden, zorgde voor ontzettend veel fraude. Van de vele duizenden projecten, bleken er uiteindelijk 81% ‘scams’ te zijn en bleven de investeerders vrijwel altijd met legen handen achter. Veel grote investeerders roepen dan ook voor maatregelen om ‘scams’ te voorkomen en het vertrouwen weer terug te brengen in de cryptovaluta markt. Veel onderzoeken bevestigen dit en geven aan, dat het reguleren van de markt, ook zal zorgen voor een significante toename van investeringen. Niet alleen van huidige investeerders, maar ook de grote gevestigde financiële dienstverleners, die nu aan de zijlijn staan te wachten hierop.
The next step in crypovaluta: STO’s
Voor 2019 is dan ook een van de meest genoemde trends op cryptovaluta gebied, de Security Token Offering (STO), wat ook wel wordt genoemd als dé oplossing voor bovengenoemde problemen en waarvan wordt verwacht dat het in 2020 $10 triljoen aan transacties zal faciliteren. Het concept werd geïntroduceerd door PolyMatch en inmiddels zijn er wereldwijd ongeveer 150 actief.
STO’s lijken veel op de bekende ICO’s, als in het verkrijgen van een crypto of token, in ruil voor een financiële investering. Waar een ICO echter geen enkel stemrecht geeft, geen onderliggende waarde heeft en vooral wordt gebruikt voor toegang tot een applicatie of speculatie op toekomstige groei, wordt je bij een STO eigenaar van een echt investeringsproduct, welke gelinkt is aan een onderliggende activa, zoals een aandeel.
Het uitvoeren van een STO is wel een stuk complexer, aangezien je aan heel veel regelgeving moet voldoen en allerlei complexe procedures moet doorlopen, om aan deze regelgeving te kunnen voldoen. Dit is ook de grootste reden voor de meeste startups, om de plannen voor een ICO te veranderen in een STO. Aan de andere kant, voorkomt dit juist heel veel ‘scams’, die dergelijke procedures vrijwel onmogelijk door kunnen komen, door de vele background checks.
Waarom geen reguliere beursgang?
Veel traditionele financiële experts, vragen zich hardop af, waarom STO’s nodig zijn en we niet gewoon met de reguliere IPO’s kunnen werken, die al decennia succesvol worden gebruikt. Zelf vond ik ICO’s een geweldige stap, richting meer financiële inclusiviteit. Waar bij reguliere IPO’s, zoals die van Adyen, enkel grote institutionele investeerders kunnen instappen, kan dat bij de meeste ICO’s al met een paar tientjes. Daarnaast zorgt het ervoor, dat het voor startups een heel stuk makkelijker is om geld op te halen en een community te groeien, zonder een lange zoektocht te moeten maken naar de juiste Venture Capitalist of bank.
Er zijn een aantal verschillen tussen IPO’s en STO’s, die de laatstgenoemde zeer interessant maken. STO’s kunnen 24/7 worden verhandeld en worden bijna direct verrekend, ten opzichte van de IPO’s die enkel worden verhandeld tijdens openingstijden van beurzen en waarvan het soms dagen duurt voordat ze zijn verrekend. Door zogenaamde ‘smart contracts’ in te zetten, is het mogelijk om bijvoorbeeld automatisch dividenden uit te laten betalen en de inkoop van eigen aandelen automatisch te laten verlopen. Daarnaast halen de ‘smart contracts’ veel tussenpersonen en hun werk, weg, wat weer veel tijd en geld bespaard.
Maar waarom stappen we dan niet direct volledig over op STO’s?
Tijdens trainingen over blockchain en cryptovaluta die ik mag geven, krijg ik vaker van financiële experts de vraag, waarom STO’s niet al veel bekender zijn en waarom niet al veel meer worden ingezet. Zelf vind ik het enerzijds een zeer interessant instrument, wat ‘fakers’ en ‘scammers’ zal voorkomen en de sector een stuk gezonder en vertrouwder zal maken. Het druist echter volledig in tegen de decentrale gedachte waarmee blockchain juist in het begin is bedacht. Doordat de STO’s onder streng toezicht staan van de financiële autoriteiten, zoals de AFM in Nederland en SEC in de Verenigde Staten, zijn STO’s voor veel blockchain enthousiastelingen echt een no-go. Ook een van de bekendste cryptovaluta beurzen, Binance, heeft laten weten dat zij geen STO’s gaan ondersteunen. Andere grote namen in de industrie, zoals Coinbase, gaan dit einde van dit jaar echter wel doen. Sommige landen, zoals China, hebben STO’s verboden, omdat zij als een ‘illegale financiele activiteit’ zien: “I want to warn those who are promoting STO fundraising in Beijing. Don’t do it in Beijing. You will be kicked out if you do it. You can only engage in such activities with the approval from the government” (Huo Xuewen – Hoofd Financial Bureau Beijng)
Wat zijn de volgende stappen
De eerste Nederlandse STO’s zijn al bekend gemaakt, zoals van Ockel en Blockport. Verschillende sites laten in gemakkelijke stappenplannen zien, hoe je zelf een STO kan opzetten, zoals die van de ‘uitvinder’ van STO’s, Polymath. Ook zijn er verschillende mooie overzichten van STO-projecten wereldwijd. Uiteindelijk is de investeerder de lachende derde; die kan makkelijker, sneller, veiliger en goedkoper investeren in bedrijven.
Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global. Hij is sinds 2015 actief in de blockchain industrie en schrijft, traint en spreekt regelmatig over blockchain en cryptovaluta in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij momenteel bezig met het schrijven van een boek over de wereldwijde impact van de technologie.