Je hebt de term NFT’s intussen waarschijnlijk wel een paar keer voorbij horen komen. 2021 is echt het jaar geweest van de doorbraak van NFT’s. Niet alleen voor individuele personen, maar ook zeker voor bedrijven. Meer en meer wordt duidelijk dat NFT’s de komende jaren bijzonder veel te bieden gaan hebben. Echter is tegelijkertijd ook duidelijk dat het grootste gedeelte van de mensen en bedrijven niet precies weet wat het nu inhoudt. Wat is een NFT nu eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee?

NFT staat voor non-fungible token. Dit is een niet-inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Gezien de confirmatie hiervan voor altijd op de blockchain terug te vinden is, is het voor iedereen duidelijk wat de ‘echte’ versie is. Zo is een NFT de manier om digitaal eigenaarschap aan verschillende objecten te binden.

Hoe werkt een NFT?

Zoals gezegd is een NFT dus een niet-inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit houdt in dat het mogelijk is om een NFT te creëren om deze vervolgens aan een digitaal object te koppelen. Het bekendste voorbeeld hiervan is om deze aan een afbeelding te koppelen. CryptoPunks en Bored Apes zijn hier bekende voorbeelden van. Ze zijn intussen miljoenen euro’s per stuk waard.

Hoe kan ik een NFT maken?

Een NFT maken, is in de basis voor iedereen mogelijk. Hiervoor volg je de volgende stappen:

  1. Thema kiezen: Welk thema gaan jouw afbeeldingen krijgen?
  2. De kunst creëren: Middels een programma als Photoshop of door het uit te besteden op Fiverr creëer je de kunst zelf.
  3. Koppelen aan blockchain: Vervolgens kies je een blockchain om de NFT’s op te maken. De belangrijkste mogelijkheid is Ethereum.
  4. Creatie: Het daadwerkelijke creëren van de NFT(‘s) doe je via een platform als Rarible of OpenSea.

Hoe kan ik een NFT kopen?

Een NFT kopen is vandaag de dag een stuk makkelijker dan nog niet zolang geleden. Een van de meeste bekende marktplaatsen voor NFT’s is bijvoorbeeld OpenSea. In een relatief korte tijd heeft dit platform een enorme hoeveelheid dagelijkse volume opgeleverd.

Wat kan je als bedrijf met NFT’s?

Als bedrijf kun je in de basis heel veel met NFT’s. Het is namelijk mogelijk om overal een NFT van te maken. Alles waarvan je een digitale representatie van weet te maken, is in de basis beschikbaar als NFT. Denk aan vastgoed, muziek en toegangsbewijzen voor concerten.

Kansen voor bedrijven met NFT’s

Als bedrijf zijnde is het daarom belangrijk om te ontdekken wat de kansen in jouw sector zijn. Op welke manier is het gebruik van NFT’s te integreren voor producten en/of diensten? De potentiële opbrengsten zijn immens. Dat is intussen wel duidelijk geworden.

Geld verdienen als bedrijf met NFT’s

Zolang ergens een digitale representatie van te maken is, is het mogelijk om er een NFT van te creëren. Hoe meer ‘utility’ je daarbij aan de NFT weet toe te voegen, hoe waardevoller deze in de praktijk gaat zijn.

Zo is het bijvoorbeeld een trend om NFT’s van afbeeldingen te integreren in een game. De spelers hebben de eigendomsrechten van hun specifieke avatar die ze in de game gebruiken in hun bezit. Het is dan mogelijk om geld te verdienen, deze te upgraden en/of de avatar door te verkopen.

Hetzelfde geldt voor een bedrijf dat vastgoed, muziek of kunst verkoopt. Koppel hier NFT’s en smart contracts aan om écht geld te verdienen.

Spreker over NFT’s

Veel informatie omtrent NFT’s is nog erg nieuw. Als spreker stel ik bedrijven en groepen personen graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En in hoeverre dit gevolgen gaat hebben voor de nabije toekomst. NFT’s zijn geen tijdelijke trend, maar hebben een duidelijke functie voor de lange termijn. Zeker met de ontwikkelingen van de metaverse.

Inspirerende spreker

Op zoek naar een inspirerende spreker om op een aantrekkelijke wijze de waarde van NFT’s in onze wereld te verduidelijken? Dan ben ik dé persoon om hier invulling aan te geven.

Techniek in begrijpelijke taal

NFT’s, metaverse, smart contracts, utility; stuk voor stuk vormen van techniek die niet altijd even begrijpelijk zijn. Graag breng ik hier verandering in door alles wat met NFT’s te maken heeft begrijpelijk voor het grote publiek te maken. Zo heeft iedereen echt door wat deze trend nu precies inhoudt.

Mogelijkheden in begrijpelijke taal

Niet geheel onbelangrijk is daarbij de mogelijkheden die hierbij komen kijken. Sectorspecifiek, maar zeker ook in het algemeen. Laat mij m’n verhaal doen om in één klap de mogelijkheden van NFT’s in begrijpelijke taal duidelijk te krijgen.