Voor veel beleggers in cryptovaluta, was 2018 een rampjaar. Na de waanzinnige koersstijgingen van Bitcoin en andere cryptovaluta in 2017 en daarvoor, waren de verwachtingen hooggespannen. Helaas daalden de prijzen van de crypto’s na een ‘All Time High’ in januari, al snel naar een dieptepunt en verloren vele munten tot wel 95% van hun waarde. De vele hacks, scams, reguleringen, het verbod van Google / Facebook op crypto gerelateerde advertenties en oorlog in het kamp van Bitcoin Cash, hebben verre van positieve invloed gehad op de koersen. Bitcoin is het afgelopen jaar meer dan 100 keer ‘dood’ verklaard door de media en haar koppeling met de vele ‘altcoins’, zorgde ervoor dat de koersen ervan sterk afhankelijk waren van die van ‘moeder’ Bitcoin en dus ook sterk mee daalden. Hoewel onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat het aantal investeerders in cryptovaluta met 100.000 is afgenomen, bleek uit een ander recent onderzoek dat wereldwijd het aantal investeerders is verdubbeld.

Tijdens mijn spreekbeurten, wordt ik vaak gevraagd naar de belangrijkste ontwikkelingen op cryptovaluta gebied, die ons in 2019 te wachten staan. Mijn top 5:

Massa adoptie met BAKKT?

Een van de meest besproken en veelbelovende projecten, die cryptovaluta voor het grote publiek toegankelijk moet maken, is BAKKT. De voorbereidingen voor de lancering van dit open en gereguleerde handelsplatform, moet gebruikers niet alleen de mogelijkheid geven om te handelen in cryptovaluta en assets, maar ook om ze te bewaren en uit te geven.

Het platform wordt gefinancierd door de eigenaar van de New York Stock Exchange en gebouwd in samenwerking met Microsoft en Starbucks, niet de minste namen.

De betrokkenheid van Starbucks is hierin erg interessant, aangezien in de Verenigde Staten momenteel de meeste betalingen worden uitgevoerd met de Starbucks app, nog meer dan met Apple Pay. Daarnaast zorgt het gereguleerde handelen in een transparant platform en de oplossing voor transactietijden ervoor, dat er vanuit vele grote institutionele beleggers al grote interesse is getoond in het platform en het de beurswereld wel eens op zijn kop kan gaan zetten. Helaas is de lancering van het platform al twee keer uitgesteld, aangezien er meer tijd nodig is voor zowel het stroomlijnen van het registratieproces van klanten en de goedkeuring van de Amerikaanse overheid. Dit zal echter niet lang meer op zich laten wachten volgens verschillende, gezaghebbende experts uit de sector.

Komt er eindelijk een ETF in 2019?

Waar BAKKT klaar staat om gelanceerd te worden, blijft de goedkeuring van een eerste ETF nog zeer onduidelijk. Een Exchange Traded Fund is een zogenaamde ‘indextracker’, die de officiële koers van een asset volgt, zonder dat de eigenaar de asset in bezit heeft. Beleggers kunnen dus heel makkelijk speculeren op de koersstijging of daling van Bitcoin, zonder de crypto te bezitten. Voor veel beleggers is dit een uitkomst, aangezien zij niet alle rompslomp willen bij het aankopen van Bitcoin en andere cryptovaluta. Bij het goedkeuren van de eerste ETF, wordt dan ook een grote toeloop van institutionele beleggers verwacht met significante hoeveelheden geld. Er wordt vaak de vergelijking gemaakt met de eerste ETFs op goud, welke de waarde van het edelmetaal vele malen vermenigvuldigden.

Er zijn al tientallen voorstellen geweest voor ETFs, maar die zijn allemaal afgekeurd door de Amerikaanse SEC, aangezien zij de markt nog niet voldoende gereguleerd en ontwikkeld vinden. Er is volgens de SEC nog onvoldoende bewijs voor de benodigde grootte en volume van de markt, te veel kans op manipulatie en fraude en geen regelgeving om dit te voorkomen en bestraffen. De ETF-aanvraag van VanEck, de partij die bekend staat vanwege haar ETFs op goud, heeft momenteel de meeste kans van slagen. Helaas is de beslissing hierover al een paar keer uitgesteld. Verschillende experts verwachten ook niet dat het in 2019 tot een goedkeuring zal komen, aangezien er nog geen concrete oplossingen zijn om fraude tegen te gaan. Jammer, want de goedkeuring van een ETF is juist de ‘stamp of approval’ voor veel institutionele beleggers om te investeren in cryptocurrencies.

Volgt de institutionele vloedgolf?

Naast BAKKT en de ETFs, zijn er ook vele andere projecten, die een vloedgolf van institutioneel geld in de cryptomarkt kunnen gaan faciliteren. Dit zal uiteraard een van de belangrijkste ontwikkelingen voor de markt zijn voor zowel het vertrouwen als de invloed op de koersen. Vele bedrijven staan te popelen om te investeren, maar missen nog de juiste infrastructuur en regelgeving en hebben daarom de boot nog afgehouden.

Er zijn inmiddels al verschillende producten actief, die lijken op ETFs. BinckBank bied een Bitcoin ETN aan en in Zwitserland kan al middels certificaten in Bitcoin en ETP in een mandje cryptocurrencies worden geïnvesteerd. Ook is het al mogelijk om via Bitmex in Bitcoin futures en swaps te handelen, maar hiervoor moet je wel eerst zelf Bitcoins kopen.

In het komende jaar worden ook verschillende lanceringen van crypto-platformen verwacht van de grootste spelers in de wereldwijde financiële markt. Zo zal een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, Fidelty, begin 2019 een eigen dienst aanbieden waarmee grote beleggers kunnen investeren in Bitcoin en andere cryptovaluta. Ook de Amerikaanse Nasdaq gaat Bitcoin Futures aanbieden.

Ook de Duitse Boerse Stuttgart en ErisX verwachten in het begin van dit jaar diensten aan te bieden, om de handel in cryptovaluta voor institutionele beleggers mogelijk te maken.

Performing Projects

Een van de positieve aspecten van de crash van de cryptomarkt in het afgelopen jaar, is het zelfreinigende vermogen geweest. Bijna alle voorspellingen gaan er vanuit dat 90-95% van de crypto’s ten gronde zal gaan. Volgens de site Deadcoins zitten we inmiddels al op de helft van de 2000 bekende cryptovaluta. Dit is belangrijk voor de sector, aangezien veel ‘scams’ en onzinprojecten, de valuta geen goede naam hebben bezorgd. Het afgelopen jaar is er in de bearmarkt hard gebouwd door de bedrijven die de ‘survival of the fittest’ test hebben overleefd aan de door hun beloofde producten. In het komende jaar worden dan ook vele doorbraken verwacht, die uiteraard een positieve invloed op de koers gaan hebben.

Regulering

Door de snelle opkomst van cryptovaluta, liepen overheden met hun regelgeving steeds achter de feiten aan. Op verschillende wijzen werd en wordt nog steeds fraude gepleegd en gebeuren er op dagelijkse basis nog steeds dingen, die met de reguliere aandelenhandel verboden en strafbaar zijn. De reden voor verschillende overheden, om de handel nu te verbieden. Om de markt een vertrouwder karakter te geven, stabiliteit te geven en haar echte potentieel te laten bereiken, is goede regelgeving hard nodig. Er wordt hard gewerkt door de verschillende overheden om op korte termijn een raamwerk klaar te hebben met reguleringen. Zo wordt er veel verwacht van de richtlijnen die de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) van de G7 in juni gaat publiceren en heeft de Amerikaanse overheid inmiddels ook al verschillende ramwerken klaar ter publicatie.

Uiteraard zijn er nog vele andere ontwikkelingen die op stapel staan in het komende jaar. Met de koersstijgingen van de afgelopen weken en het positieve sentiment wat ik onder de vele beleggers en experts heel duidelijk merk, kijk ik uit naar het komende jaar!

Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global. Hij is sinds 2015 actief in de blockchain industrie en schrijft, traint en spreekt regelmatig over blockchain en cryptovaluta in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij momenteel bezig met het schrijven van een boek over de wereldwijde impact van de technologie.