Wie had kunnen verwachten dat toen de eerste iPhone op de markt kwam, we er jaren later meer zouden navigeren met Google Maps, muziek zouden luisteren via Spotify en foto’s zouden bewerken en delen via Instagram? Laat staan dat we er gemiddeld 4 uur per dag op zouden doorbrengen? Ditzelfde heb ik nu met cryptovaluta. Toen ik er mee begon in 2015 was iedereen vooral nog bezig met Bitcoin. Inmiddels zijn er talloze ontwikkelingen zoals NFTs, stablecoins en CBDC’s. In dit artikel kijk ik vooruit naar de 5 belangrijkste ontwikkelingen.

1. Toch niet zo stabiel

Veel cryptovaluta-handelaren en eigenaren hebben vorige week met ledenogen aangezien hoe de markt ineens volledig in elkaar zakte. Als je uitzoomt, dan zie je dat dit niet alleen cryptovaluta betreft. Door de oorlog, hoge inflatie, renteverhogingen en toeleveringsketens die helemaal in de war zijn, verkeren alle financiële markten in onzekerheid. Tijdens de recente ‘salamicrash’ verloren gevestigde technologiebedrijven ook in 3 dagen 1 biljoen dollar aan waarde.

Naast de volatiele cryptovaluta zijn er ook allerlei zogenaamde ‘stablecoins’, waar ik in 2019 over schreef. Dit is een cryptovaluta die altijd zijn waarde behoudt. De meestgebruikte stablecoin, Tether, staat bijvoorbeeld altijd gelijk aan $1. Een veilige thuishaven voor handelaren in cryptovaluta, maar tegenwoordig ook voor inwoners van landen waar de eigen valuta verre van stabiel is, zoals in Venezuela, Turkije en Nigeria.

De meeste stablecoins hebben altijd een 1-1 dekking met ‘fiat’ geld, zoals dollars en euro’s. Voor elke Tether, USDC, PAX dollar, etcetera, heeft de uitgevende partij bijvoorbeeld een dollar op een veilige rekening staan, mocht je deze willen inwisselen. Ook stablecoins ontwikkelen zich door en zo wordt er al jaren gewerkt aan zogenaamde ‘algoritmische stablecoins’, die op basis van algoritmen zich automatisch aanpassen aan de vraag en het aanbod.

Schokgolf onder de cryptomunten

Een van de meest bizarre en bijzondere gebeurtenissen in de cryptowereld vond vorige week plaats, toen een van die algoritmische stablecoins Luna zijn ‘peg’ (1-1 koppeling) verloor ten opzichte van de dollar. Deze munt was toen niet meer $1 dollar waard, maar op het laatst zelfs nog maar 10 cent. Het project was een van de 10 grootste cryptomunten wereldwijd en de schokgolf die deze fout teweegbracht, zorgde ervoor dat er $1.25 triljoen dollar marktkapitalisatie van cryptovaluta verdampte.

Dit niet alleen omdat de organisatie achter Luna 80.000 Bitcoin op de markt dumpte, maar ook de reacties die standaard volgen met dit soort heftige koersschommelingen. Het mooie van de onderliggende blockchain-technologie is dat je alle transacties wereldwijd kunt analyseren. Dit laat zien dat vaak de jongste investeerders in cryptovaluta (de mensen die er het kortst inzitten) hun cryptovaluta alweer verkopen. Buy high, sell low. Daarnaast zie je dat handelaren die ‘shorten’ (inspelen op daling van een koers) dit dalende effect nog eens verder versterken.

Overheden als de Amerikaanse en Europese waren er als de kippen bij om wet- en regelgeving aan te kondigen om stablecoins veel beter te reguleren. Iets wat ze al veel eerder aankondigden en bijvoorbeeld ook al zal worden aangepakt in de aankomende Europese ‘MICAR’ (crypto-)wetgeving die komend jaar in werking zal treden. Toch gaf de ECB aan dat rondom stablecoins er nu nog veel sneller actie
moet worden ondernomen, omdat men bang is voor de grote impact van cryptovaluta op het reguliere financiële systeem.

2. Dansend, sportend en lopend geld verdienen

In plaats van cryptovaluta te kopen, kun je ze ook ‘minen’. Dit is het valideren van transacties op de blockchain. Maar in plaats van reguliere stroom te gebruiken voor de computer om te minen, zijn er de meest bijzondere andere modellen ontwikkeld om bijvoorbeeld energie op te wekken. Zo zijn er:

Inderdaad, slapend rijk worden.

Maar inmiddels zijn er ook al talloze andere modellen ontwikkeld ‘to earn’. Het bekendste is ‘Play to Earn’, waarmee je cryptovaluta verdient door te gamen. Hier gaan inmiddels wereldwijd al miljarden dollars in om.

Maar je kunt ook al door te lopen cryptovaluta verdienen. STEPN is een mooi voorbeeld hiervan. Door een paar sneakers van STEPN te kopen (inmiddels zijn ze per paar al $7500 waard op marktplaatsen) en te rennen, wordt via GPS jouw activiteit bijgehouden in een app en verdien je GST-tokens. Deze tokens kun je vervolgens weer gebruiken om nieuwe sneakers te kopen en om te wisselen naar ‘fiat’ geld zoals euro’s. Zelf ben ik betrokken bij een project met het verdienen van cryptovaluta door te feesten in clubsparty to earn. Make your steps count en cash!

3. Steeds meer adoptie

Zowel grote bedrijven als overheden zijn op allerlei manieren bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munt of de implementatie van een bestaande. Het afschrijven van het Libra-project van Meta, heeft de chat-app Telegram niet weerhouden om een eigen TON-munt te introduceren. Deze munt kunnen gebruikers zonder transactiekosten gebruiken binnen de app. Iets wat de andere chat-app Signal al eerder deed met een privacyvriendelijke crypto en Meta toch ook weer wil gaan doen.

Naast dat veel platformen hun eigen token introduceren om te gebruiken binnen het eigen platform, zijn er ook steeds meer grote bedrijven die cryptovaluta accepteren, zoals GucciEmirates en Starbucks. Zelf vind ik de verschillende discussies binnen landen interessant. Meer dan 90% van de centrale banken wereldwijd is bezig met een eigen ‘Central Bank Digital Currency’, waar ik eerder over schreef.

Maar er zijn ook veel landen die kijken naar een mogelijke adoptie van bestaande cryptovaluta, zoals Bitcoin. Het bekendste voorbeeld is El Salvador. Dit land maakte van cryptovaluta een wettig betaalmiddel, is Bitcoin aan het minen met geotermische energie van vulkanen en wil zelfs een hele Bitcoinstad opzetten. Recent kwam daar ook de Centraal Afrikaanse Republiek bij. Ook hier is Bitcoin inmiddels een wettig betaalmiddel. En daar komen binnenkort misschien nog wel veel meer landen bij. Afgelopen week waren er 44 ontwikkelingslanden bij de president van El Salvador op de koffie om te kijken naar de mogelijkheden van Bitcoin adoptie, terwijl zij in het land waren voor een conferentie.

4. Gaan apen de wereld overnemen?

Het begon met een collectie van 10.000 door artificial intelligence gecreëerde apenplaatjes. Deze collectie ‘Bored Apes’ is zo populair geworden, dat ze voor gemiddeld $400.000 per stuk over de toonbank gaan. Veel interessanter is de hele economie die er omheen is ontwikkeld. Van de Bored Ape Yacht Club (een exclusieve online community, enkel toegankelijk voor eigenaren van een Bored Ape) tot de Apecoin (de eigen munt) en Otherside: een metaversum in aanbouw, waar 55.000 percelen werden verkocht als ‘Apeland’.

Vaak als ik hierover spreek, dan verklaren mensen mij voor gek. Zelf vind ik deze ontwikkelingen waanzinnig interessant, omdat er allerlei ontwikkelingen samenkomen. Van de snelle opkomst van NFT’s, tot de opbouw van krachtige online communities, de beloning voor jouw inzet binnen deze community, nieuwe manieren van contact tussen bedrijven en consumenten en uiteraard de metaverse ontwikkelingen, die razendsnel gaan.

5. Er komt geen einde aan nieuwe munten

Elke week komen er wel weer nieuwe digitale munten op de markt. Soms met een hele bijzondere, nieuwe functies. Ik schrok wel een beetje van het ‘black mirror’ idee van het bedrijf, wat ‘reputation tokens’ aan het onderzoeken is. Munten verdienen met ‘betekenisvolle bijdragen’ op Facebook of Instagram.

Aan tokens geen gebrek. Aan gave ontwikkelingen geen gebrek. Het beloofd een interessante zomer te worden voor cryptovaluta, die ik vol enthousiasme ga volgen.