Het obscene energieverbruik van blockchain, draagt sterk negatief bij aan de opwarming van de aarde
Een veel gehoorde, negatieve reactie op de blockchain technologie, is dat er zo ontzettend veel energie nodig is om de technologie werkend te houden. Een recent artikel in het gerespecteerde blad ‘Nature’, becijferde dat de energie die nodig is om het Bitcoin blockchain netwerk in stand te houden, de aarde met 2 graden zal doen opwarmen. Ook andere kranten die ik zelf graag lees, zoals de Guardian, schreven er breeduit over. Helaas bleek uit alle artikelen, dat te onderzoekers die hun analyse deelde, de technologie nog niet helemaal hebben begrepen.
- In vrijwel alle artikelen, wordt enkel gekeken naar de technologie achter ‘Bitcoin’, de zogenaamde ‘consensus methode’ (‘Proof of Work’) en de ‘hash rate’ hiervan, die in het geval van Bitcoin, zeer veel energie consumeert. Helaas wordt nooit vermeld, dat Bitcoin qua grootte nog maar 50% van alle crypto-currencies uitmaakt en dat er inmiddels al meer dan 50 andere ‘consensus methoden’ zijn ontwikkeld, die de ‘hash rate’ significant verminderen en dus ook veel minder energie gebruiken.
- Als de blockchain enkel zou worden onderhouden door fossiele energie, dan krijg je inderdaad de berekeningen die alle media hanteren. Als we kijken naar de vele projecten die er nu al zijn, waar blockchain volledig wordt onderhouden door schone energie, dan worden deze berekeningen en beweringen sterk afgezwakt. De massieve hoeveelheden energie die overblijft bij bijvoorbeeld windparken in Marokko en waterkrachtcentrales in Canada, wordt daar nu bijvoorbeeld voor gebruikt. In Europa zie je steeds meer dat deze ‘mining operations’ (het onderhouden van het blockchain netwerk; beveiligen en valideren transacties), richting IJsland trekken, waar het gehele land 100% runt op schone energie.
- De verschillende onderzoekers kijken helaas ook te weinig naar hetgeen, de blockchain technologie gaat vervangen. Als de blockchain bijvoorbeeld onderdelen van banken, het notariaat etc. gaat vervangen zoals dat nu wordt verwacht, dan zal het volgens verschillende berekeningen minder dan 30% van de energie nodig hebben daarvoor, in vergelijking met wat de huidige partijen daar nu voor gebruiken. Geen bankgebouwen, reizende medewerkers, benodigde infrastructuur en apparatuur etc., die daardoor ook voor een energiebesparing zal zorgen
- Een mooie vergelijking met nieuwe technologieën, van computers tot auto’s, laat zien dat deze in het begin altijd zeer energie consumptief zijn geweest. De snelle ontwikkeling er van, heeft uiteindelijk gezorgd voor zaken als electrische auto’s en quantum computers nu. Als we alleen al kijken naar de razendsnelle ontwikkelingen van bijvoorbeeld de Bitcoin blockchain, zoals de implementatie van ‘Segwit’ en ‘Lightning’, die zorgen voor een hogere transactie snelheid en sterk verminderende energie consumptie, dan zal het ook hier niet lang duren, voordat de impact afneemt.
Bitcoin en blockchain wordt vooral gebruikt door criminelen
Helaas worden de verschillende crypto-currencies, net als fiatgeld zoals Euro’s en Dollars, gebruikt door criminelen. Crypto-currencies zoals Bitcoin, werden hier zelfs door bekend onder het grote publiek, door de online illegale marktplaats ‘Silk Road’, waar alle transacties in Bitcoin plaatsvonden. Inmiddels heeft onderzoek van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency uitgewezen, dat wereldwijd minder dan 5% van de crypto transacties kan worden gelinkt aan criminele activiteiten. Specialisten van de Amerikaanse overheid draaiden deze discussie zelfs om, door aan te geven dat Bitcoin een van de best traceerbare munteenheden is ter wereld. De blockchain technologie geeft verschillende hulpmiddelen om de eigenaren te identificeren, transacties te volgen en patronen te herkennen, waarmee criminele activiteiten kunnen worden geïdentificeerd.
De nieuwe cryptocurrencies die dit proberen te voorkomen, zoals Monero en ZCash, zijn volgens de experts te klein voor de grote criminelen om te kunnen gebruiken en geven de experts nog steeds mogelijkheden om transacties te traceren.
Onze privacy wordt door de blockchain weggevaagd
Het basisbeginsel van de blockchain technologie, zoals deze door de mysterieuze oprichter Satoshi Nakamoto werd geïntroduceerd, roept veel vragen op rondom de privacy van de data die op de blockchain is opgeslagen. Sommige onderdelen staan haaks op de Europese GDPR wetgeving en veel mensen maken zich zorgen over de gedecentraliseerde verspreiding van hun data.
Het is erg mooi om te zien, dat deze zorgen op verschillende manieren volledig worden weggenomen, door allerlei nieuwe doorontwikkelingen. Het Enigma project van MIT zorgt ervoor dat data anoniem op de blockchain opgeslagen kan worden, aangezien deze over de verschillende deelnemers van het netwerk (nodes) wordt verdeeld, die de data zelf niet kunnen inzien, maar wél kunnen bewijzen dat er niets verkeerds mee is gebeurd. De ‘secret contracts’ die op basis hiervan door het team zijn ontwikkeld, zorgen voor een optimale privacy bij het maken van zogenaamde ‘smart contracts’, aangezien de transacties zelfs niet worden geopenbaard.
Vele bedrijven, consortia en overheden die momenteel de blockchain technologie volop aan het implementeren zijn, maken daarnaast gebruik van zogenaamde ‘private blockchains’, die ervoor zorgen dat enkel vooraf goedgekeurde deelnemers mogen deelnemen aan het netwerk. Hierdoor wordt niet alleen voldaan aan een paar belangrijke GDPR-obstakels, die de ‘public blockchains’ met zich mee brengen, maar zorgt ook dat de privacy van de data erop, beter wordt gewaarborgd.
Er zijn daarnaast verschillende startups, die juist met blockchain technologie, de privacy van haar gebruikers op verschillende manieren wil gaan vergroten. Een mooi voorbeeld hier is de Nederlandse startup Faktor, die de consument weer de volledige controle geeft over haar data.
Blockchain = Bitcoin
Blockchain en Bitcoin zijn net als wijn en een mooie sigaar; ze gaan heel goed samen, maar kunnen ook perfect standalone van elkaar opereren.
Doordat ze beiden op hetzelfde moment werden gelanceerd, zien veel mensen ze nog steeds aan voor hetzelfde. Bitcoin is echt de originele vorm van een ‘crypto-currency’, net als de meer dan 2000 andere ‘crypto-currencies’ die er sindsdien zijn ontstaan. Wat al deze currencies gemeenschappelijk hebben, is de technologie waarop ze draaien; de blockchain.
Dit gaat alleen impact hebben op de banksector
De publicatie van de originele ‘white paper’ over de Bitcoin en Blockchain, ging dan wel voornamelijk over een “Peer-to-Peer Electronic Cash System”, inmiddels zijn er vele tienduizenden blockchain projecten ontstaan in alle mogelijke sectoren en landen. Eerder schreef ik daar al een blog over. Van medicijnen in de zorg en de registratie van vluchtelingen in oorlogslanden, tot groenten uit de supermarkt en het inzamelen van plastic; de bijzondere en praktische toepassingen van de blockchain technologie wereldwijd zijn eindeloos.
Blockchain is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en gaat de komende tijd nog voor bizar veel mooie ontwikkelingen zorgen. Als CEO van twee bedrijven in de sector, blijf ik dit alles met groot enthousiasme dagelijks volgen! Lees hier mijn vorige blogs over blockchain.
Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global. Hij is sinds 2015 actief in de blockchain industrie en schrijft, traint en spreekt regelmatig over blockchain en cryptovaluta in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij momenteel bezig met het schrijven van een boek over de wereldwijde impact van de technologie.