Lees hier verder De 10 meest gestelde vragen over CBDCs

Wat is CBDC?

CBDC staat voor Central Bank Digital Currency, wat een digitale vorm van geld is die wordt uitgegeven door centrale banken. Het is als een digitale versie van het traditionele papiergeld dat we gebruiken, maar in plaats van fysieke munten en bankbiljetten, bestaat CBDC alleen in digitale vorm. CBDC maakt gebruik van blockchain-technologie om transacties vast te leggen en te verifiëren, wat zorgt voor een veilige en efficiënte manier van betalen.Centrale banken overwegen CBDC’s als een evolutie in het monetaire systeem om betalingen te moderniseren en het financiële systeem te verbeteren. Het heeft het potentieel om financiële inclusie te vergroten en mensen toegang te geven tot formele financiële diensten, vooral degenen die momenteel geen toegang hebben tot traditionele bankrekeningen.

Hoe verschilt CBDC van cryptocurrency zoals Bitcoin?

Het belangrijkste verschil tussen CBDC en cryptocurrency, zoals Bitcoin, ligt in de uitgifte en regulering. CBDC wordt gecontroleerd en uitgegeven door centrale banken, terwijl cryptocurrencies worden gecreëerd en beheerd via gedecentraliseerde netwerken zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.CBDC heeft de steun van de overheid en is een wettig betaalmiddel, terwijl cryptocurrencies vaak niet als wettig betaalmiddel worden erkend en soms met scepticisme worden bekeken door regeringen en financiële instellingen.

Waarom willen centrale banken CBDC’s uitgeven?

Centrale banken overwegen CBDC’s om verschillende redenen. Ten eerste kan het de efficiëntie van betalingen verbeteren, waardoor transacties sneller en goedkoper kunnen worden verwerkt. Ten tweede kan CBDC de financiële inclusie vergroten door toegang te bieden tot financiële diensten aan mensen die momenteel geen toegang hebben tot traditionele bankrekeningen. Het kan ook helpen bij het verminderen van contante transacties, wat de kosten van geldafhandeling kan verlagen.Daarnaast kan CBDC het potentieel hebben om financiële stabiliteit te bevorderen, omdat centrale banken directe controle hebben over de uitgifte en het beleid van CBDC, in tegenstelling tot cryptocurrencies die kunnen worden beïnvloed door speculatie en marktvolatiliteit.

Hoe zal CBDC worden gebruikt?

CBDC kan worden gebruikt voor dagelijkse transacties, net als contant geld of digitaal geld op bankrekeningen. Mensen kunnen CBDC gebruiken om goederen en diensten te kopen, betalingen te doen en geld over te maken naar andere gebruikers.CBDC kan worden opgeslagen in digitale portefeuilles die worden aangeboden door banken of andere financiële instellingen. Gebruikers kunnen CBDC overdragen en ontvangen via digitale betalingssystemen, mobiele apps of online platforms.

Is CBDC veilig?

CBDC wordt uitgegeven en gereguleerd door centrale banken, wat de veiligheid en stabiliteit waarborgt. Net als contant geld wordt CBDC ondersteund door de overheid, waardoor het een betrouwbaar betaalmiddel is.CBDC maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals blockchain, om transacties te beveiligen en te verifiëren. Hierdoor kunnen gebruikers erop vertrouwen dat hun betalingen veilig worden uitgevoerd en dat hun gegevens worden beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.Daarnaast zullen centrale banken toezicht houden op CBDC-uitgifte en -beheer om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en betrouwbaar blijft voor gebruikers.

Zal CBDC papiergeld vervangen?

Hoewel CBDC een digitale versie van geld is, betekent dit niet dat papiergeld volledig zal verdwijnen. Het is waarschijnlijk dat CBDC naast contant geld zal bestaan, waardoor mensen keuze hebben in hoe ze willen betalen.Sommige landen kunnen ervoor kiezen om CBDC als een aanvulling op contant geld te gebruiken, terwijl andere landen mogelijk meer nadruk leggen op digitale betalingen met CBDC. Het hangt af van de beleidsbeslissingen van centrale banken en de voorkeuren van de bevolking.Het behouden van papiergeld naast CBDC kan gunstig zijn voor mensen die nog steeds de voorkeur geven aan contante betalingen of die mogelijk geen toegang hebben tot digitale betaalmethoden.

Wat zijn de voordelen van CBDC voor consumenten?

CBDC kan verschillende voordelen bieden aan consumenten. Ten eerste kan het snellere betalingen mogelijk maken, waardoor transacties in real-time kunnen worden verwerkt. Dit is vooral handig voor grensoverschrijdende transacties, die vaak dagen kunnen duren met traditionele bankoverschrijvingen.Ten tweede kan CBDC lagere transactiekosten met zich meebrengen, omdat het gebruik van tussenpersonen bij betalingen wordt geëlimineerd.

Dit kan voordelig zijn voor zowel consumenten als bedrijven, omdat het hen in staat stelt om geld te besparen bij het uitvoeren van transacties.Daarnaast kan CBDC de toegang tot financiële diensten vergroten, vooral voor degenen die momenteel geen toegang hebben tot traditionele bankrekeningen. CBDC kan worden gebruikt via digitale portefeuilles op mobiele telefoons, waardoor mensen zonder bankrekening toch kunnen deelnemen aan het digitale betalingsverkeer.Over het algemeen kan CBDC het gemak en de snelheid van financiële transacties verbeteren, wat een positieve invloed kan hebben op het dagelijks leven van consumenten.

Wat zijn de voordelen van CBDC voor de economie?

CBDC kan ook voordelen bieden voor de economie als geheel. Ten eerste kan het de efficiëntie van het financiële systeem verbeteren, waardoor betalingen sneller worden verwerkt en geld gemakkelijker kan circuleren in de economie.Ten tweede kan CBDC helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van contante betalingen, wat kan leiden tot kostenbesparingen voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. Digitale betalingen zijn vaak goedkoper dan contante transacties, omdat ze geen kosten met zich meebrengen voor geldafhandeling en transport.

Bovendien kan CBDC helpen bij het bestrijden van financiële criminaliteit, omdat alle transacties worden vastgelegd op de blockchain en kunnen worden gecontroleerd door centrale banken en regelgevende instanties. Dit kan de transparantie vergroten en het moeilijker maken voor criminelen om illegale activiteiten uit te voeren.Ten slotte kan CBDC de financiële inclusie vergroten door toegang te bieden tot formele financiële diensten aan degenen die momenteel geen toegang hebben tot traditionele bankrekeningen. Dit kan mensen in staat stellen om te sparen, lenen en investeren, waardoor hun financiële welzijn wordt verbeterd.

Kan iedereen CBDC gebruiken?

CBDC zal naar verwachting voor iedereen beschikbaar zijn, net als contant geld. Mensen kunnen CBDC gebruiken met behulp van digitale portefeuilles die worden aangeboden door banken of andere financiële instellingen. Deze digitale portefeuilles kunnen worden gedownload op mobiele telefoons of computers, waardoor het gemakkelijk is om CBDC te gebruiken voor dagelijkse transacties.Het hebben van een digitale portefeuille is alles wat nodig is om toegang te krijgen tot CBDC en om geld te ontvangen, over te maken en te spenderen. Net als bij het openen van een bankrekening, kan het zijn dat gebruikers zich moeten identificeren en verifiëren om een digitale portefeuille te kunnen gebruiken.

Lees Ook: De 10 meest gestelde vragen over blockchain

Wanneer kunnen we CBDC verwachten?

De invoering van CBDC verschilt per land en hangt af van de beleidsbeslissingen van centrale banken. Sommige landen hebben al experimenten met CBDC gelanceerd, terwijl andere nog bezig zijn met onderzoek en evaluatie voordat ze een beslissing nemen.De komende jaren kunnen we echter meer landen verwachten die CBDC overwegen of implementeren als onderdeel