Waar sommige landen helaas nog steeds op verschillende vlakken de implementatie van de blockchain technologie proberen tegen te houden, gaf het gezaghebbende Bloomberg de Nederlandse overheid recentelijk een groot compliment voor haar proactieve, positieve houding in het faciliteren en stimuleren van de ontwikkeling ervan. Nederland “hosts one of the most passionate blockchain scenes in the world” en “has made it a point to dive head first into blockchain and show federal support and encouragement for blockchain innovation”. Blockchain grootheid Vinay Gupta, een van de mensen achter het bekende Ethereum, zei eerder “Wat ik hier zie heb ik nog nergens anders in de wereld gezien. Nederland is verder dan bekende blockchainhubs als Dubai en Singapore.

 

In een vorige blog, schreef ik over het grote aantal pilots, die door de verschillende lokale en nationale Nederlandse overheden worden opgezet en uitgevoerd. Momenteel worden er ook verschillende bijzondere blockchain startups opgezet in ons eigen land, die internationaal worden geroemd. Mijn 12 favorieten:

 • Faktor wil in tijden van de GDPR, uitgevers van digitale content de mogelijkheid geven om inkomsten te genereren en tegelijkertijd de consument de controle te geven over zijn persoonsgegevens.
 • Seal wil de authenticiteit van bepaalde producten, zoals merkkleding, te gaan waarborgen. Net als de bekende startups Walton en VeChain, wil men door middel van NFC-chips op producten, de gebruiker de mogelijkheid bieden om informatie over het product te zien en de mogelijkheid geven om vast te leggen dat je de rechtmatige eigenaar bent van het product. De eerste pilots met o.a. een Italiaanse wijnfabrikant worden al uitgevoerd.
 • Guts is een van mijn favorieten, aangezien zij de woekerprijzen van ‘secundaire ticketing’ willen tegengaan, door de hele ticketverkoop op de blockchain te zetten.
 • WeAreBlox staat op het punt om een all-in-one app te lanceren, waar je niet alleen kan leren over, maar ook crypto’s, coins en tokens kan bewaren en kopen.
 • Safeguard; toen ik met de oprichters in New York verbleef, werd ik al erg enthousiast van deze applicatie, die bedrijven sneller laat reageren op calamiteiten, zoals op bouwplaatsen.
 • Bitcanna; kan natuurlijk niet missen in het rijtje met waanzinnige blockchain projecten van Nederlandse bodem, aangezien het de wereldwijde, legale cannabis industrie op de blockchain gaat zetten. Inmiddels hebben al vele grote partners zich aangesloten en op 1 november gaat de ICO van start.
 • Tykn; werd recentelijk uitgeroepen tot ‘beste Nederlandse blockchain startup’. Het wil met de blockchain technologie het identiteitsprobleem van vluchtelingen oplossen. Een maatje van mij ging zelfs al een stap verder, met ook de financiële infrastructuur aan te bieden, met zijn startup Taqanu.
 • Bitz / Fissacoin; zijn beide blockchain projecten die het betalen van eten en drinken op festivals, op de blockchain willen zetten.  
 • Nestegg; werd ontwikkeld bij mij om de hoek in Heerlen onder de vlag van APG. Het wil een revolutie in pensioenland ontketenen, door met blockchaintechnologie, een pensioenvorm te ontwikkelen die wel waardevast is en diensten uitkeert, in plaats van geld.
 • Co-Town is haar eerste pilot aan het opzetten in Heerlen, waar het inwoners laat experimenten met een eigen, digitale munt. Door het doen van klussen in bijvoorbeeld groenbeheer, wordt men beloond in munten, waarmee men kan betalen in lokale winkels en horecagelegenheden. Een prachtig voorbeeld van hoe je de technologie kan inzetten voor burgerparticipatie.
 • Topl uit Maastricht wil blockchain gebruiken om de hele financiële infrastructuur rondom het investeren in ontwikkelingslanden, sterk te verbeteren. Niet alleen door de kosten te verlagen en snelheid te vergroten, maar ook door de keten transparanter te maken door het inzichtelijk maken van de daadwerkelijke impact etc.

 

Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global. Hij is sinds 2015 actief in de blockchain industrie en schrijft, traint en spreekt regelmatig over blockchain en cryptovaluta in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij momenteel bezig met het schrijven van een boek over de wereldwijde impact van de technologie.