De 5 belangrijkste blockchain ontwikkelingen in 2019: Het gaat een ontzettend interessant jaar worden voor blockchain. In het afgelopen jaar is heel hard gebouwd en volop geëxperimenteerd met de technologie. Enerzijds door de vele startups, die werken aan baanbrekende blockchain producten en oplossingen, anderzijds door organisaties die de technologie op verschillende manieren gebruiken en implementeren. Er worden enorme sprongen gemaakt op gebied van schaalbaarheid, privacy, efficiëntie, beveiliging en uiteraard regelgeving.

Volgens McKinsey zit de technologie echt nog in de pioniersfase van de ‘industry life cycle’ en een van de grootheden die aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van het concept in 1988, Tim May, ging zelfs verder door te zeggen dat de oprichter van Bitcoin en Blockchain zoals wij het nu kennen (de mysterieuze Satoshi Nakamoto), ‘zich zou schamen als hij de huidige status van de technologie zou zien’.

Desalniettemin wordt er door veel organisaties fors ingezet op blockchain. PWC becijferde gemiddeld $500.000 per bedrijf en 11% zelfs meer dan $10 miljoen. Volgens IBM, die 1500 mensen aan het werk heeft op 500 blockchain projecten, wordt dit hoofdzakelijk gedaan om kosten te besparen en processen efficiënter in te richten. Uiteindelijk denkt 74% van de executives, dat het uiteindelijk waarde gaat brengen binnen hun organisaties, wees onderzoek van Deloitte uit. Gartner voorspelt dat dit maar liefst $3.1 triljoen gaat zijn in 2030.

Een vraag die ik tijdens presenteren en van klanten vaak krijg; wat kunnen we in 2019 verwachten van de technologie? Bij deze mijn top 5 waar ik naar uit kijk:

Op zoek naar de succesvolle ‘use- en businesscase’

Waar media vooral de aandacht richten op mislukte blockchain implementaties, zoals die van Tony Chocolony of de technologie algemeen wegzetten als ‘een oplossing voor bijna niks’ en ‘een revolutie die uw leven nog even niet verandert’, komen er gelukkig dagelijks ook veel positieve berichten naar buiten, zoals van Albert Heijn, die haar logistieke processen al efficiënter inrichtte en de verschillende banken, zoals ING, die grote slagen maakt op bijvoorbeeld gebied van beveiliging. Dat is hard nodig, want komend jaar gaan concrete ‘use- en businesscases’ van de technologie, een belangrijke rol spelen in het succes en de verdere ontwikkeling ervan. Organisaties moeten uiteraard de investeringen kunnen verdedigen en gaan volgens Deloitte dan ook meer focussen op applicaties waar blockchain écht het verschil kan maken. Nog te vaak wordt gedacht dat de technologie de oplossing is voor alle wereldproblemen en gaan organisaties vooral kijken of de technologie geïmplementeerd kan worden, in plaats van te kijken of het de beste oplossing is. Soms blijken andere opkomende technologieën, zoals ‘robotics’ en ‘Artificial Intelligence’ een veel betere keuze.   

Herstellen van het imago

Vaak worden cryptovaluta en de blockchain technologie nog als één concept gezien, terwijl de technologie prima kan bestaan zonder crypto’s. Doordat de markt in digitale valuta in 2018 80% van haar waarde heeft verloren en nog steeds gebukt gaat onder grote volatiliteit, negatieve berichten over criminele transacties en fraude, heeft ook de blockchain technologie nog steeds een (in mijn ogen) onterecht imago.

Hoewel er in 2019 veel positieve ontwikkelingen worden verwacht (lees hier mijn 5 crypto voorspellingen van 2019) op gebied van cryptovaluta, zal blockchain zelf ook echt moeten werken aan het herstellen van haar imago. Vooral aangezien Forrester voorspelt dat 90% van de blockchain projecten, nooit het licht zal zien, wat uiteraard koren op de molen is van sceptici.

Overheden lopen verrassend voorop

Waar in het begin van het ontstaan van de blockchain, vooral werd gekeken naar een revolutie in het financiële systeem, lopen veel overheden momenteel ook voorop met het experimenteren met en succesvol implementeren van de technologie. Eerder schreef ik al enthousiast over de vele blockchain projecten die overheden in Nederland momenteel opzetten en uitvoeren. Hierdoor streven wij zelfs landen voorbij als Dubai en Singapore voorbij, volgens blockchain legende Vinay Gupta.

Overheden kiezen massaal voor de technologie, vanwege het hoge niveau qua beveiliging en verspreide karakter van de data die ze erop plaatsen. Het zijn inmiddels dan ook geen kleine experimenten meer; landen als Estland, Zwitserland en Thailand hebben al complete onderdelen van hun diensten op de blockchain gezet. IBM Heeft net een deal van $740 miljoen gesloten met de Australische overheid om de technologie te implementeren en in Frankrijk denkt men er over om €500 miljoen hiervoor vrij te maken.

Koppeling met IoT, ML en AI

In 2019 wordt verwacht dat 20% van de IoT ontwikkelingen worden ontwikkeld met blockchain. De vele, al werkende toepassingen, laten zien dat de samenwerking van beide technologien, vele gave, nieuwe ‘use cases’ veroorzaakt. Net als de samenwerking met technologien als ‘machine learning’ en ‘Artificial Intelligence’, versterkt het elkaar heel erg en zorgt het voor verschillende nieuwe, baanbrekende oplossingen. Sommige experts denken zelfs dat blockchain de ‘game changer’ gaat worden voor IoT.

DAPPS

De oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, voorspelde over 2019 dat “de volgende golf niet gebaseerd is op hype maar op werkende apps”. Hij wil met Ethereum een revolutie veroorzaken, door middel van zogenaamde ‘smart contracts’. Een belangrijke ontwikkeling in de blockchain technologie op het Ethereum netwerk, zijn ‘DAPPS’; decentrale applicaties waarvan de software en data (de naam zeg het al) decentraal zijn opgeslagen. Doordat bijvoorbeeld data niet meer centraal wordt opgeslagen, hebben partijen als banken en Facebook, straks niet meer de macht over de data van hun klanten. Dat gaat er uiteindelijk weer voor zorgen dat wij zelf weer controle krijgen over onze data en gegevens. Een mooi voorbeeld is Brave, waarmee je als gebruiker zelf bepaalde welke data je met de adverteerder deelt, die je daar vervolgens mee beloond in tokens. Echte revolutionaire applicaties moeten echter nog worden gelanceerd; de meest bekende en meest gebruikte is nog steeds de ‘CryptoKitties’, waarmee je digitale katten kan laten opgroeien en verzamelen. Veel experts verwachten echter dat we in 2019 veel belangrijke lanceringen van DAPPS gaan zien.

Uiteraard zijn er nog veel andere ontwikkelingen die we nu al zien op blockchain gebied, zoals de massale vraag naar blockchain experts, de sterk toenemende investeringen van venture capitalists in de technologie en vele mooie samenwerkingen binnen blockchain consortia zoals R3 (financiële instellingen), B3i (verzekeraars) en MOBI (autofabrikanten). Het komende jaar ga ik dan ook met heel veel enthousiasme en interesse de ontwikkelingen volgen!

Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global. Hij is sinds 2015 actief in de blockchain industrie en schrijft, traint en spreekt regelmatig over blockchain en cryptovaluta in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij momenteel bezig met het schrijven van een boek over de wereldwijde impact van de technologie.