Het internet is stuk. Filterbubbels, fabeltjesfuiken en de Facebookschandalen voeren de boventoon. Wat zo mooi begon als een decentraal en democratisch systeem, wordt nu gecontroleerd door een handvol grote technologie bedrijven. We zijn zelf het product geworden wat wordt verkocht, door onze data massaal te delen met deze bedrijven, met alle negatieve gevolgen van dien. Het internet is in mijn optiek de belangrijkste technologische revolutie die we als mensheid hebben gezien en gaat de komende jaren steeds meer impact hebben op ons dagelijkse leven. Maar hoe kan het weer van ons allemaal worden? Web3 is de volgende evolutie van het internet, die afrekent met de vele problemen die het nu teistert. In deze nieuwe blog meer informatie hierover.

De uitvinders van het web hadden volgens Tim Berners Lee een iets ander idee toen ze het uitvonden, dan dat het web nu geworden was. Het doel om mensen informatie te laten vinden en met elkaar te verbinden was zeker bereikt, maar diezelfde mogelijkheid heeft ook gezorgd voor grote problemen. Gecombineerd met het digitale autoritarisme, wordt data en informatie juist nu tegen ons als burger gebruikt. Door onze mening te sturen, door algoritmes die onschuldige mensen als dader aanwijzen en zelfs tot zelfmoord aanzetten.  Zoals Marleen Stikker schrijft; “we zijn onze digitale soevereiniteit kwijtgeraakt. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat hebben we zelf laten gebeuren.”

De grote technologiebedrijven als Google, Facebook en Amazon bieden waanzinnige diensten aan, die voor miljarden mensen op onze aarde, grote waarde vertegenwoordigen. De zoekmachine van Google werkt nu eenmaal het beste, als het alle informatie heeft. Maar aan de andere kant, hebben ze een angstaanjagende macht gekregen op ons dagelijks leven.

De World Health Organization waarschuwt voor een infodemie en het gezaghebbende Edelmann, wat jaarlijks vertrouwen op verschillende vlakken onderzoekt, geeft aan dat het vertrouwen van de burger in technologie nog nooit zo dramatisch laag is geweest.

Weg met de wallet gardens, welkom web3!

Het is tijd voor een frisse nieuwe start van het web. Met de juiste drijfveren, rechtvaardiger, een veiligere en sterkere infrastructuur, democratischer en geregeerd door het collectief. Oprichter van het web Tim Berners Lee kwam in 2006 al met de term ‘web3’, maar deze is in 2014 weer gepopulariseerd door medeoprichter van de bekende blockchain Ethereum, Gaven Wood. Web3 is volgens hem heel simpel; “less trust, more truth”.

Met de oneindige stroom aan schandalen rondom technologiebedrijven, maar ook de steeds verregaandere digitale transitie van onze maatschappij, wordt de roep om web3 groter. Het gaat in mijn optiek veel meer zijn dan een platte versie van het internet. Als we kijken naar de waanzinnige rol die het internet speelt in alle facetten van ons leven, van leren tot liefde, van vermaak tot vertrouwen, van winkelen tot in de Metaverse zelfs wonen, dan zie ik oneindig veel meer kansen en mogelijkheden.

 “the internet owned by the builders and users, orchestrated with tokens.” – Chris Dixon

Met ook de snelle ontwikkelingen op het gebied van blockchain en cryptovaluta, zijn we aan het bouwen aan een nieuw economisch systeem. Waar de drijfveren van eigenaren, deelnemers en ontwikkelaars volledig op elkaar zijn afgestemd. Waar de verdiensten van diensten en systemen ten goede komen aan de gebruikers, in plaats van de ‘poortwachters’, zoals dat nu gebeurt.

 “The future is already here. It’s just not evenly distributed yet.” – William Gibson

Van 1991-2004 zagen we het web1.0 ontstaan; statische pagina’s die ‘read only’ waren, zonder bijvoorbeeld mogelijkheden tot interactie en inloggen. Vanaf 2004 tot nu zorgde de ontwikkeling van web2.0 voor waanzinnige nieuwe mogelijkheden; maken, delen, samenwerken en communiceren. Van social media tot webwinkelen, bloggen en vloggen tot videobellen en gamen.

De overgang van web2.0 naar 3.0 is al gaande, maar gaat langzaam en onopgemerkt door het grote publiek. Als je kijkt naar de bestaande web3-applicaties, dan hebben ze vaak dezelfde look en feel als web2.0 applicaties, maar is de backend is fundamenteel anders. Decentralisatie staat hierin centraal; applicaties en databases die niet zijn gehost en beheerd op een enkele server, maar zijn op blockchain technologie gebouwd. De Bitcoin blockchain wordt bijvoorbeeld momenteel gehost door meer dan een miljoen computers, niet één centrale.  

Web 3.0 will redefine “the Digital Age. – Gavin Wood

Als ik kijk naar de oneindige grens van nieuwe mogelijkheden die web3 biedt, dan word ik er met de dag enthousiaster over. We zien al heel wat web3 applicaties, waar steeds meer mensen gebruik van maken. Cryptovaluta zijn hier de bekendste use-case, naast uiteraard NFT’s (onderdeel van tokanisatie). Recent schreef ik ook over Decentrale Autonome Organisaties en Self Sovereign Identity, wat ook zeer belangrijke onderdelen zijn van web3. Het zijn in de basis allemaal decentraal georganiseerde applicaties; cryptovaluta om decentraal geld te versturen en ontvangen, NFTs om decentraal eigenaarschap te regelen, DAO’s om decentraal een organisatie te regelen en SSI om decentraal een identiteit te hebben.

Decentrale data pods

We worden weer baas over eigen data en persoonsgegevens. Niet voor elke website of social medium een aparte account, maar één digitale identiteit, waarmee je op de verschillende sites en platformen inlogt en waar je elke keer zelf de controle hebt over welke data en persoonsgegevens je wilt delen.

“The future is still so much bigger than the past.” Tim Berners-Lee

Om gelijk te laten zien hoe dit kan werken, zette web-uitvinder Berners-Lee hiervoor Inrupt op. Dit werkt met persoonlijke data ‘pods’, wat persoonlijke kluizen zijn met data. Een website kan dan steeds toegang vragen tot jouw datakluis, in ruil voor bepaalde diensten. Ze kunnen deze data echter niet er uit halen of doorverkopen.

Verschillende grote websites als Reddit, zijn ook al bezig met web3 toe te passen. Gebruikers kunnen op een web3 gedeelte van Reddit cryptotokens verdienen door te posten, wat daarnaast ook nog eens kan stijgen of dalen, door het aantal up- en downvotes. Twitter werkt aan project ‘Bluesky’, wat de web3 versie van het social media platform moet worden. Oprichter Jack Dorsey tweette recent hier nog over, dat hij echter niet geloofd dat het internet hiermee gedemocratiseerd wordt.

Web3 zou ook wel eens de sleutel kunnen worden tot de echte metaverse, door alle eerder genoemde functionaliteiten bijeen te brengen in één virtuele omgeving, waar zaken variërend van sociale interacties en vermaak tot werk en winkelen, samenkomen. Zoals ik eerder hierover schreef, kan dit voor velen nog redelijk futuristisch klinken, maar de snelheid waarmee momenteel web3 en metaverse applicaties worden ontwikkeld en de hoeveelheid geld die hierin wordt geïnvesteerd, kunnen dit op korte termijn al werkelijkheid maken.

“Gradually, then suddenly.” – Ernest Hemingway

De weg naar web3 is nog wel vol hobbels. Bij het bouwen van web3 applicaties, komt veel complexiteit kijken, om het ook echt decentraal te maken. De interactie van een applicatie met het decentrale netwerk, alle vereisten rondom het beheren, behouden van privacy etc. zijn technisch gezien een grote uitdaging. Ook overheden wereldwijd, struikelen over wat zij nu eigenlijk moeten op gebied van wet- en regelgeving rondom decentrale applicaties. Er wordt hard gewerkt aan NFT’s en DeFi op dat gebied, maar een dag in blockchainland staat gelijk aan een mensenleven; de ontwikkelingen gaan zo snel, dat ze niet te volgen zijn voor veel mensen en overheden. Er wordt dan ook met argusogen gekeken naar hoe zaken als DAO’s en Metaverse er uit kunnen komen te zien, al hebben de meeste makers en uitvoerders van wet- en regelgeving die ik hierover spreek, nog totaal geen idee van wat ze er mee moeten.

Ondertussen droom ik verder over decentrale landen en de transitie van traditionele nationaliteiten in online identiteiten en communities. Met ook alweer gedachten over web4 en de dagelijkse ontwikkelingen op web3 gebied, gaan we een hele gave, decentrale tijd tegemoet.