Elk event waar ik heen ga, zie ik wel een spreker op het podium waarvan ik denk ‘jammer, dat had niet gehoeven’. Kleine foutjes, maar ook echt tenenkrommende opmerkingen die soms een heel verhaal in een negatief daglicht doen brengen. Uiteraard zal niet iedereen de nieuwe Martin Luther King worden, maar met een paar kleine tweaks aan een presentatie, kan deze al heel veel beter uit de verf komen. Het afgelopen jaar mocht ik verschillende programma’s samenstellen en sprekers trainen, waaruit steeds dezelfde punten naar voren kwamen bij de evaluaties. Mijn top 4:

 

Stop met de negativiteit

 

Veel sprekers grijpen het spreken op een podium aan als kans om ongezouten hun mening over irrelevante zaken voor het publiek te uiten. Een scherpe opmerking met een relevante boodschap kan, maar een hele tirade houden is iets waar veel toehoorders op afknappen.

Roddels en klachten zijn de grootste dooddoeners hierin, maar ook het verdraaien van de werkelijkheid en een dogmatische en/of beoordelende instelling zouden niet mogen voorkomen in een presentatie. Als je de hashtag feeds volgt op events, zie je ook vaak aan de reacties dat mensen dit verre van waarderen en zelfs realtime veel aan fact checking doen, om negatieve sprekers onderuit te kunnen halen.

 

Vermijd excuses

 

Het is heel makkelijk om vanaf het podium, anderen de schuld te geven voor jouw eigen tekortkomingen, maar of het iets toe voegt aan het succes van jouw verhaal? Vaak druipt de onzekerheid van de spreker ervan af en komt het gewoon neer op een slechte voorbereiding. “Ik sla dit maar even over, want ik heb maar 10 minuten gekregen” is een vaak gehoorde reden om maar snel wat slides over te slaan en de schuld neer te leggen bij de organisatie. Tip 1, 2 en 3 die we altijd onze TEDx sprekers mee geven is heel simpel; oefen, oefen en oefen! Dan kan je mooi je presentatie timen en kijken of je er wellicht nog een slide tussen uit moet halen of juist nog tijd over hebt om zaken toe te voegen.

Ook het starten van een presentatie met een mededeling dat je ziek bent of ‘vorige week pas gevraagd bent’, zorgen er alleen maar voor dat je de toehoorder al een negatieve verwachting mee geeft voordat je begint.

 

Slides met tekst

 

Slides zijn net als billboards langs de weg; mensen kijken er maar even naar en gaan vervolgens verder met het belangrijkst waar ze mee bezig waren; autorijden. Dat is ook met presentaties; mensen moeten de slide in maximaal 3 seconden begrijpen, om niet af te worden geleid van jouw verhaal.  Het is wetenschappelijk bewezen, dat een mens cognitief onmogelijk tegelijkertijd naar jouw verhaal kan kijken en tekst van de slides tot zich kan nemen. Een luisteraar zal steeds switchen tussen lezen en luisteren, wat ook erg vermoeiend is voor de hersenen. De oplossing? Beelden! Dat zorgt volgens onderzoek ervoor dat na drie dagen niet nog 10% van een verhaal is bijgebleven bij de luisteraar, maar zelfs 65%! Medewerkers van Google wordt bijvoorbeeld ook al sterk afgeleerd om überhaupt nog tekst op slides te gebruiken, aangezien volgens CEO Pichai ‘verhalen het beste worden verteld met beelden, niet met bullet points

 

Snelheid

 

John F. Kennedy stond erom bekend dat hij ontzettend snel praatte; tijdens een van zijn toespraken zelfs 330 woorden per minuut, wat 3 keer sneller is dan een normale conversatie. Sommige sprekers vertellen mij als ik hen coach, dat ze dit juist doen om het publiek scherp te houden en enthousiast over te komen. Helaas komt snel spreken op de meeste luisteraars volgens vele onderzoeken juist over als nerveus en onervaren. Geef het publiek de mogelijkheid om het verhaal goed te verstaan en te verwerken. Zelf adviseren we onze TEDx sprekers om maximaal 80-100 woorden per minuut te spreken, korte zinnen te gebruiken en pauzes in te lassen. Dit geeft het publiek niet alleen de mogelijkheid om alle opgedane kennis te verwerken, maar voor jezelf ook de mogelijkheid om op adem te komen en even te reflecteren of de presentatie nog goed gaat qua snelheid en of je niks vergeet. Daarnaast is het perfect om belangrijke punten te benadrukken en het publiek hongerig te maken voor hetgeen je na de pauze gaat zeggen. Om de snelheid te oefenen, kan ik zeker metronome apps aanbevelen op de telefoon! Daarnaast heeft IBM een mooie online tool ontwikkeld, om het aantal woorden wat je per minuut gebruikt, te analyseren.

 

Vergeet niet als je ergens mag spreken; “Speech is power, speech is to persuade, to convert, to compel’