Afgelopen dagen kwam Bloomberg met twee belangrijke onthullingen voor de cryptomarkt. Allereerst zou Facebook aan een eigen cryptomunt werken voor Whatsapp. Deze ‘stablecoin’ zou als eerste getest gaan worden in India en zal worden ingezet voor betalingen tussen gebruikers via de chatapp. Daarnaast zou de stablecoin Tether genoeg fiat reserves (Dollars) op de bankrekening hebben staan, om aan de beloofde 1-1 ratio te voldoen met de hoeveelheid Tether munten die in omloop zijn. Wat zijn stablecoins en waarom zijn ze zo belangrijk?

Stablecoins zijn het gevolg van een zoektocht naar de oplossing voor de hevige volatiliteit van cryptocurrency’s in de afgelopen jaren. Omdat de prijzen hiervan op een open markt worden bepaald, stijgen of dalen sommige coins op een dag meer dan 10% in waarde. Om een massa adoptie te faciliteren, moet volgens de meeste experts een oplossing gevonden worden voor de volatiliteit, om het echt een betaalmiddel te laten zijn. Het is hierdoor momenteel lastig te gebruiken door welwillende ondernemers en ondermijnt het vertrouwen in de markt.

Het stabiliseren van een munt door centrale overheden is ook erg complex en dit gaan dan ook wel eens fout, zoals in Zimbabwe en Venezuela. In 1992 lukte het zelfs een Hongaarse hacker om het stabiliteitssysteem van de Bank of England te misbruiken, wat het land meer dan 3 miljard euro kostte. Complex of niet, er zijn inmiddels al meer dan 50 stablecoin projecten in ontwikkeling en kan je er 23 ook al echt gebruiken.

In principe kan elke mogelijke bestaande activa aan de stablecoin worden gekoppeld, al is dat nu vooral fiat (regulier) geld, zoals Dollar/Euro’s en edelmetalen zoals goud. Er zijn momenteel drie soorten stablecoins bekend; de ‘asset backed’ (gekoppeld aan Dollars, goud etc zoals Tether, EURS, DigixDao en Gemeni), de ‘crypto-backed’ (ondersteunt door een onderpand van 1 of meerdere cryptocurrencies, zoals DAI en Havyen) en de ‘algorithm-backed’ (Zoals Basis en Reserve). Bij dit laatste type, wordt de waarde stabiel gemaakt door een monetair beleid, net als dat centrale banken dit momenteel doen in landen, door munten te slaan om koersen te laten dalen en munten in te kopen door koersen te laten stijgen.

Net als met de blockchain technologie, staan de stabelcoin projecten nog aan de beginfase van de ontwikkeling. Er moet nog heel wat water door de Rijn stromen, voordat deze coins massaal gebruikt gaan worden. Het gebruik van Tether gaat dan al wel door het dak, er liggen nog vele uitdagingen en zorgen in het verschiet. Zo was het lang onduidelijk, of Tether wel genoeg Dollars had, om de beloofde 1-1 ratio in stand te houden. Doordat de 1-1 ratio door een centrale autoriteit in stand moet wordt gehouden, gaat het decentrale blockchain gedachtengoed redelijk verloren en kan een dergelijke munt makkelijk worden gecensureerd door een overheid door bijvoorbeeld transacties te laten blokkeren.

Crypto-backed stablecoins lopen uiteraard het risico dat het onderpand, de crypo’s in waarde dalen en de algalorytme-backed stablecoins zijn momenteel nog veel te complex om in werking te brengen.

Dat stablecoins positief bijdragen aan massa adoptie en het vertrouwen in digitale valuta, staat buiten kijf.  In het komende jaar, gaan we verschillende gave ontwikkelingen op dit vlak, welke ik dan ook met veel enthousiasme ga volgen!

Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global. Hij is sinds 2015 actief in de blockchain industrie en schrijft, traint en spreekt regelmatig over blockchain en cryptovaluta in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij momenteel bezig met het schrijven van een boek over de wereldwijde impact van de technologie.