Het is alweer 10 jaar geleden, dat de bekende ‘whitepaper’ werd gepubliceerd van Satoshi Nakamoto, waarin hij het raamwerk uiteenzette van de blockchain technologie en Bitcoin. De afgelopen maanden heeft het negatieve marktsentiment van alle crypto-currencies, waaronder Bitcoin en Ethereum, veel investeerders en andere geïnteresseerden in de technologie, doen afdruipen. De technologische ontwikkeling van de blockchain dendert echter als een sneltrein door en zal ook in de komende maanden nog tot een aantal waanzinnige ontwikkelingen gaan leiden.

Critici vergelijken de huidige fase van de snelle opkomst en wereldwijde impact van blockchain vaak met de internetbubbel van 20 jaar geleden. Destijds leek het internet ook op zijn hoogtepunt te zijn aangekomen met de waanzinnige investeringen in de infrastructuur en startups. Het bleek achteraf juist de basis te zijn voor de moderne tijd waarin wij nu leven. Negatieve kanten, zoals de energieconsumptie en trage snelheid van het netwerk, zijn inmiddels door ontwikkelaars sterk verbeterd en verder ontwikkeld. Baanbrekende startups die gebaseerd zijn op de blockchain, schieten als paddenstoelen uit de grond en lanceren het ene na het andere product.

Net als tijdens de opkomst van het internet, zal de blockchain technologie uiteindelijk ook bedrijven vervangen of sterk doen transformeren, terwijl het ook weer een schat aan nieuwe bedrijven zal doen laten ontstaan. Gartner becijferde dat in 2018 de wereldwijde voordelen van de technologie al 5 miljard dollar bedragen, een bedrag wat in 2021 zal verviervoudigen, als meer bedrijven de technologie gaan omarmen en implementeren. Momenteel zijn dit vooral nog bedrijven in de financiële sector, die het vooral gebruiken voor transacties. De World Trade Organization (WTO) becijferde dat het verminderen van belemmeringen in de supply chain, het wereldwijde BBP met 5% en het handelsvolume zelfs met 15% kan laten stijgen.

Het is niet een simpele technologie, maar echt een totaal nieuwe kijk op waarde in deze wereld; hoe het wordt verdiend en waar het ons allemaal toe in staat stelt. Met de huidige ontwikkelingen, zullen er zeker nog heel veel grote fouten worden gemaakt, bedrijven failliet gaan en oplichterijen aan het licht komen, net als tijdens de opkomst van het internet. Ik ben echter heel benieuwd hoe wij over 10 jaar gaan terugkijken, als de technologie gemeengoed is geworden en net zo’n grote of wellicht zelfs grotere impact heeft gehad op onze maatschappij, als het internet.

Jan Scheele is CEO van International Blockchain Solutions en CEO van Blockformer Global.