De Olympische Spelen: een van de meest prestigieuze evenementen in de sportwereld. Het is een waanzinnig spektakel waar tradities uit de klassieke oudheid en nieuwe ontwikkelingen op gebied van sport en technologie samenkomen. Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in de evolutie van de spelen. Als sportfanaat en nerd is het voor mij dan ook een feest om in dit artikel in alle ontwikkelingen te duiken. Wat komt er voorbij in Parijs?
Het is best grappig om te zien hoe de Olympische Spelen zijn veranderd, sinds de eerste 2800 jaar geleden werd gehouden in het Griekse Olympia. Enkel mannen deden mee, naakt, in het begin aan het enige onderdeel: een hardloopwedstrijd over de lengte van ongeveer 190 meter.
Technologie kwam pas veel later om de hoek kijken. Een van de eerste en meest cruciale technologieën die bij de Olympische Spelen werd gebruikt, was de stopwatch. Bij de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 waren er eenvoudige mechanische stopwatches die werden gebruikt om de tijd bij te houden tijdens wedstrijden.
Fotofinishtechnologie werd voor het eerst geïntroduceerd bij de Olympische Spelen in 1912 in Stockholm. Dit systeem werd gebruikt om nauwkeuriger te bepalen wie de winnaar was in races waar de atleten zeer dicht bij elkaar finishten. De camera legde het exacte moment vast waarop de atleten de finishlijn passeerden.
Steeds meer technologie
Naarmate de Olympische Spelen zich verder ontwikkelden, nam de rol van technologie toe. Hoe wedstrijden worden gehouden, hoe data worden geanalyseerd en hoe fans in contact komen met hun favoriete sporten en sporters. Van geavanceerde wearables die real-time prestaties van atleten monitoren tot gave VR-experiences voor toeschouwers.
Tijdens de huidige Olympische Spelen in Parijs worden er meer dan 12.000 verbonden schermen, 8.000 Wi-Fi terminals, 13.000 computers en 400.000 km optische vezels gebruikt. De organisatie; het Internationaal Olympisch Comité (IOC), werkt samen met technologiebedrijven zoals Samsung, Intel, Atos en Alibaba om al deze technologie ook echt werkend en bruikbaar te maken. De technologiebedrijven zien het vaak als een prestigeproject, waar ze allerlei nieuwe innovaties testen en presenteren.
Lagen leggen tijdens het grenzen verleggen
Augmented reality (AR) verandert de manier waarop fans de Olympische Spelen beleven echt waanzinnig. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs worden verschillende AR-toepassingen ingezet om de beleving van toeschouwers te vergroten en hen meer te betrekken bij het evenement.
In de stadions kunnen toeschouwers AR-brillen gebruiken om real-time data en graphics over de actie op het veld te zien. Deze AR-verbeteringen bieden live spelerstatistieken en wedstrijdinformatie, waardoor de ervaring voor fans veel meeslepender wordt.
Daarnaast bevat de officiële Olympische app 15 unieke AR-functies. Fans kunnen hun smartphones gebruiken om interactieve lenzen, vlaglenzen, mascotte-ervaringen en meer te bekijken. Met deze app kunnen fans live spelerstatistieken en wedstrijdinformatie overlayen op hun zicht, wat de ervaring nog gaver maakt.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ook samengewerkt met Snapchat om een reeks AR-ervaringen aan te bieden. Deze ervaringen omvatten het transformeren van stadsgezichten naar historische Olympische scènes en interactie met AR-versies van Olympische posters. Fans kunnen deze AR-lenzen gebruiken via Snapchat en de officiële Olympische app, om zich meer verbonden te voelen met de spelen, ongeacht hun locatie.
Digitale verzamelobjecten en loyaliteitsprogramma’s
NFTs dood? Ze worden breeduit ingezet de Olympische Spelen voor digitale verzamelobjecten en loyaliteitsprogramma’s. Het organiserende IOC komt bijvoorbeeld zelf met een officiele Olympische NFT-pin, die je hier gratis kan verkrijgen.
Een ander voorbeeld is het spel Athletics Rush, gebaseerd op de Tezos-blockchain, dat speciaal werd uitgebracht voor deze Olympische Spelen. Dit spel biedt een mobiele game-ervaring met wereldwijde wedstrijden voor spelers over de hele wereld. Die kunnen daarmee allemaal gave digitale sportcollectibles (in de vorm van NFTs) winnen en verdienen.
Veilige tickets waarmee je niet kunt frauderen
NFTs en blockchain worden ook ingezet rondom de ticketing. De tickets worden op de blockchain gezet. Dat zorgt er voor dat elk ticket een uniek en niet-overdraagbaar digitaal item is dat is gekoppeld aan de koper. Dit systeem zal helpen om fraude te voorkomen en de beveiliging van de tickets te waarborgen. Tickets zullen worden uitgerust met roterende QR-codes, die worden gedeactiveerd zodra de houder de locatie betreedt.
Speel het spelletje mee
Om alle toeschouwers wereldwijd niet alleen maar lui achterover te laten leunen, maar ook echt op een leuke manier te betrekken bij het geheel, heeft het IOC een officiële mobiele game uitgebracht. Dit is een combinatie van zelf bouwen en bewegen. Spelers kunnen namelijk deelnemen aan evenementen zoals breakdancen, schermen, boogschieten, golf en zwemmen, terwijl ze zelf hun droomstad rondom iconische Olympische locaties bouwen. Je kan hem hier voor Android en hier voor iOs downloaden.
Vliegende taxi’s
Hoewel zogenaamde vliegende taxi’s geen onderdeel zijn van de officiële spelen, zullen de Olympische Spelen in Parijs de eerste zijn waar ze worden getest. Deze grote drones, gemaakt door het Duitse bedrijf Volocopter, worden aangedreven door 18 rotors en kunnen twee mensen vervoeren, inclusief de piloot. Vier stations worden gebouwd rond de Franse hoofdstad, waaronder de luchthaven Charles de Gaulle. Echter, niet iedereen in Frankrijk is enthousiast over deze innovatie.
Drones dumpen
Sommige technologische innovaties lijken leuk, maar blijken in de praktijk toch net wat minder handig dan gedacht. Om de luchtruimveiligheid te garanderen, wilde Frankrijk een anti-drone systeem bouwen. De naam is Parade, en het ontving in 2022 een aanbesteding van 350 miljoen euro van de Franse autoriteiten.
Naarmate de spelen naderden, werden echter mogelijke gebreken aan het licht gebracht. Testen toonden aan dat het systeem niet alle drones kon identificeren en zelfs airconditioningpropellers verwarde met drones. Als gevolg hiervan werd besloten om af te zien van het Parade-systeem en in plaats daarvan de beveiliging van de Olympische Spelen te laten verzorgen met apparatuur van de Britse Royal Air Force.
There is an AI for that, but also a parent!
De reclame van Google voor het Gemini AI-platform tijdens de Olympische Spelen van 2024 kreeg veel kritiek. De advertentie, waarin een vader AI gebruikt om zijn dochter te helpen een brief te schrijven aan haar idool, Olympisch atlete Sydney McLaughlin-Levrone, werd gezien als misplaatst. Veel kijkers vonden dat de vader zijn dochter zelf had moeten helpen, in plaats van de AI de brief te laten schrijven. Dit riep bezorgdheid op dat AI zinvolle menselijke interacties vervangt. Ondanks de kritiek en de aanvankelijke verdediging van de advertentie, besloot Google uiteindelijk de reclame terug te trekken.
En de toekomstige spelen? Met wat we nu al kunnen, wat er nu al wordt ontwikkeld en wordt verwacht dat we het gaan krijgen in de komende jaren… hebben we tijdens de Olympische Spelen van 2030 humanoids die mee doen aan de spelen? Atleten die automatisch worden bijgestuurd via hun breinchip, door de realtime data-analyse met AI ? Toeschouwers die in een metaverse deelnemen en met een eigen hologram? Over vier jaar zal ik de balans hier weer gaan opmaken.