Vandaag mag ik alweer 38 jaar oud worden. Wat een ongekend voorrecht. Nadat ik zelf op het randje van de dood heb gebalanceerd en de afgelopen jaren te veel mensen heb moeten begraven, zie ik elke dag dat ik opsta als een groot geschenk. Mijn moeder gaf mij laatst als compliment dat ze mij in tijden niet zo gelukkig had gezien. Ik ben echt nog nooit zo fit geweest, heb een ontzettend ‘rijk’ leven met dierbare familie en vrienden. Een doorlopende stroom zakelijke uitdagingen en talloze andere zaken die mijn leven elk jaar weer verder mooi inkleuren.
Met dank aan mijn persoonlijke ‘braintrust’ (dierbaren en professionals die mij steunen, kietelen en inspireren), ben ik doorlopend heel intensief bezig met zelfontwikkeling. Doorlopende analyses, (persoonlijke) plannen opstellen en elke dag bijschaven, heel veel lezen/luisteren, elk jaar minstens een opleiding volgen, op zoek naar de juiste verbindingen en openstellen voor onverwachte kruisbestuivingen.
Naast veel positieve feedback over mijn fysieke/mentale gesteldheid en de manier hoe ik mijn werk aanpak, krijg ik vaak daarbij ook vaker de vraag, hoe ik bepaalde zaken oppak. Hoe ik mijn ochtend indeel, hoe ik mijn dagelijkse agenda straktrek etc. Nadat ik bij mijn vorige verjaardagen o.a. mijn top 35 levenslessen en 37 vragen die ik mijzelf doorlopend stel deelde, leek het mij leuk om in deze blog de 38 hacks te delen, die mij hebben gemaakt tot wat ik nu ben.
- Lekker die kikker eten
Wat smult het brein toch van al die dopamine snackjes. Al die mailtjes, appjes en notificaties in apps die het lekker kan afwerken. Maar het zorgt vaak ook voor veel ruis in het brein. Afgeleid en niet meer in staat om te doen wat écht gedaan moet worden die dag. Elke werkdag begin ik dan ook eerst met de grootste taak en/of de taak waar ik het minste zin in heb. ‘Eat your frog’ noemt mijn coach Paul Rulkens dat zo mooi. Ik bepaal deze taak per dag altijd de vrijdag voor een week vooruit en evalueer deze de middag van te voren nog eens. De ene keer ben ik daar na een uur mee klaar, de andere keer pas na de lunch. Maar het zorgt er wel voor dat ik echt doe wat ik moet doen. Daarnaast geeft het een ontzettende kick, elke keer weer, als ik die taak heb volbracht. Daarna open ik pas de mailbox.
2. Habit stacking
Van een van mijn favoriete boekenschrijvers James Clear. Bepaalde acties zo combineren, dat je ze uiteindelijk een gewoonte worden. Ik heb mijn telefoon in de woonkamer op de bank liggen. Daarbovenop ligt een boek en daarbovenop ligt altijd mijn meditatie klankschaal. Het herinnert mij er aan, dat ik na het wakker worden altijd eerst ga mediteren, dan een boek ga lezen en pas daarna (gebeurd eigenlijk nooit) van mezelf op de telefoon mag. Ik heb zo veel gewoontes aangeleerd, waar ik niet eens meer over na hoef te denken dat ik ze moet gaan doen.
3. Beginnen met lezen
Mijn dag begint ook echt met minimaal 10-20 pagina’s te lezen. Ik lees enkel non-fictie en heb altijd wel een 5-tal boeken op de stapel liggen. Het zorgt bij mij altijd voor allerlei goede ideeën en een fijne manier om de dag rustig te beginnen. Omdat die effecten zó positief zijn, is het echt iets waar ik niet aan torn; eerst lezen, daarna de rest.
4. Brain rot voorkomen
Even geleden merkte ik dat mijn brein echt flinke kuren had. Ik ben dit gaan analyseren en merkte dat dit echt lag aan mijn telefoongebruik. Wetenschappers noemen dit ook wel ‘brain rot’. Een van de trucs die mij weer helemaal ‘mentaal fit’ heeft gemaakt, is mijn telefoon op grijswaarden zetten (dank Irene voor de tip!). Ik zit hierdoor al meer dan een uur minder per dag op de telefoon.
Handleiding voor iPhone / Android
5. Binaural beats
De afgelopen tijd ben ik echt gefascineerd geraakt, over hoe je het brein op een positieve manier kan beïnvloeden, zonder supplementen oid. Er zijn zo onwijs veel trucjes hoe je hier aan kan werken. Met mijn TalkLikeTED trainingen heb ik er al een stuk of 30 gedefinieerd rondom storytelling en presenteren, maar ik gebruik er ook veel om zelf mentaal fitter te worden en meer focus te krijgen. Binaural Beats werken voor mij echt heel goed hierin. Je kan op Youtube en Spotify talloze playlists vinden. Tip; gebruik wel een koptelefoon, geen oordopjes.
6. Slaap hygiëne
Het boek ‘Why we sleep’ van Matt Walker (ook geweldige podcast) heeft mijn ogen echt geopend over slaap. Vooral ook; hoeveel dingen je kan doen om uiteindelijk een kwalitatief perfecte slaap te krijgen. Ik slaap eigenlijk altijd wel goed; ik word fit wakker en heb veel energie door de dag heen. Dat zal liggen aan het feit dat ik al 6 jaar geen druppel alcohol drink, onwijs leuk werk doe, elke dag sport en gezond eet, maar ook echt omdat ik op advies van Matt
- Mijn schermen 18.00/19.00 uiterlijk uit doe en weg leg. Zo blijft de natuurlijke aanmaak van melatonine (slaaphormoon) ongestoord. Daarnaast word ik niet nog vlak voordat ik ga slapen gek gemaakt door een bepaald appje of mailtje.
- Een oranje bril opzet. Dit haalt het felle licht weg en stimuleert de melatonine aanmaak. Meestal val ik na een uur in slaap. De duurdere Somnoblue’s komen uit Nederland (30 euro), maar je kan ook een prima bril voor een euro op Aliexpress bestellen.
- Ik drink geen koffie na 12.00. De ‘halveringstijd’ in de lever van cafeïne is 4-5 uur. Het vele koffiegedrink in de middag (en avond) is volgens talloze onderzoeken een van de belangrijkste redenen dat veel mensen slecht slapen, omdat de cafeïne nog lang in het systeem aanwezig is. Ik merk echt dat sinds ik ben gestopt met koffie in de middag, ik nooit meer moeite heb om in slaap te komen. Als ik duf ben, dan doe ik wat airsquats of ga even buiten lopen.
- Einde van de middag maak ik een samenvatting van de dag. Wat is er gebeurd, wat moet ik nog doen, wat wil ik de volgende keer anders doen. maar ook; wat ga ik morgen doen. echt het werk afsluiten, zodat ik niet in bed nog een ‘oja’ momentje krijg.
7. “You gain strength, courage, and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face.” — Eleanor Roosevelt
Elk jaar zoek ik iets dat me uit mijn evenwicht brengt. Iets waar mijn reptielenbrein ‘nee!’ tegen schreeuwt. Maar juist dat maakt het de moeite waard. De voorbereiding, het plannen, de spanning – het wordt een project waar ik het hele jaar naar uitkijk. En als het lukt? Die kick is onbetaalbaar. Vorig jaar heb ik 7 vulkanen beklommen in Equador, dit jaar ga ik de 5e berg van de wereld beklimmen in september (Manaslu in Nepal, 8150 meter) en volgend jaar staat de Mount Everest summit (8800 meter) op het programma.
8. Grote taken klein maken = grote dingen gedaan krijgen.
Het brein houdt niet van grote klussen. Teveel werk, teveel gedoe. Daarom hak ik mijn grote taken in talloze kleine stukjes. Een hoofdstuk in plaats van een boek, een alinea in plaats van een hoofdstuk. Zo voelt elke stap behapbaar, en voor je het weet heb je iets groots afgerond. Zo heb ik al drie boeken geschreven, bedrijven opgebouwd en ook grote events georganiseerd.
9 Pommodoro
Het is voor mij een van de meest effectieve time management technieken. Naast mijn ‘frog’, werk ik nooit zonder duidelijk tijdslot aan werk. Ik plan echt heel duidelijk mijn werk in tijdsloten in van 25 minuten, met 5 minuten pauze.
10. Niemand is zo met jou bezig als jij denkt
Ik maakte me vroeger vaak druk over wat anderen van me vonden. Tot ik het ‘spotlight effect’ ontdekte: de neiging om te overschatten hoeveel anderen op ons letten. Onderzoek laat zien dat mensen grotendeels met zichzelf bezig zijn. Studies tonen aan dat we in gesprekken vooral over onszelf praten en dat ons brein in ruststand automatisch naar onze eigen gedachten terugkeert. Dat inzicht gaf me rust. Ik stopte met mezelf inhouden uit angst voor oordelen die waarschijnlijk niet eens bestonden. Sinds ik me dit realiseer, leef ik lichter en trek ik me veel minder aan van wat anderen misschien denken.
11. “Mann muss immer umkehren”
Oftewel: altijd omdraaien, omdenken, het vanuit een andere hoek bekijken. Deze uitspraak komt uit de wiskunde, maar werkt overal. Loop je vast? Draai het eens om. Zoek niet naar bevestiging, maar naar het tegenovergestelde. Stel de vraag anders. Door te spelen met perspectief ontdek je oplossingen die je eerst niet zag. Soms is de omgekeerde weg juist de snelste vooruit.
12. Postmortem
Waarom wachten tot iets mislukt om ervan te leren? Ik draai het om: vóór een project begin ik met een denkbeeldige postmortem. Wat zou er mis kunnen gaan? Waar zitten de valkuilen? Door die fouten nu al in kaart te brengen, voorkom ik dat ze werkelijkheid worden. Achteraf analyseren is goed, maar vooraf nadenken is beter.
Ik heb zo bij de events die ik zelf en voor klanten organiseer, al heel wat gedoe kunnen voorkomen.
13. De lunchdip er uit lopen
Even een korte wandeling na een maaltijd kan al een groot verschil maken. Slechts vijf minuten bewegen helpt om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden en schommelingen te voorkomen. Sinds ik dit doe, heb ik nooit meer een energiedip na de lunch. Staand uitbuiken helpt een beetje, maar lopen is veel effectiever. Kleine gewoonte, groot energievoordeel.
14. Minder schakelen, meer gedaan krijgen
Elke keer wisselen tussen taken (cognitive shifting) kost je brein mega veel energie. Onbewust verspil je tijd aan opnieuw focussen. Daarom werk ik zo veel mogelijk taak voor taak af, zonder steeds te schakelen. Volledig in één ding duiken, afronden, en dán pas door naar het volgende. Minder ruis, minder energieverlies – en aan het eind van de dag voelt mijn hoofd nog fris.
15. Duidelijke kaders, of geen Jan
Ik was op het laatst echt klaar met al die onnodige meetings. Ongestructureerd, veel geauwehoer en geen uitkomsten. Ik heb hem daarom omgedraaid; ik woon enkel een meeting (fysiek of virtueel) bij, waar van te voren is duidelijk gemaakt wat de gewenste uitkomst (doelstelling) van de meeting is, wat de agenda is en waarom ikzelf er bij aanwezig moet zijn. Anders kom ik niet. Het zorgt voor een schone agenda en zeer effectieve meetings. Sociale bijkletsmeetings plan ik apart en enkel fysiek.
16. Geen multitasking
Het brein blijft mij teasen om het te blijven proberen; multitasken. Vooral tijdens virtuele meetings. Maar alle wetenschap hieromheen, laat zien dat het de nummer 1 reden is dat je breinenergie helemaal in elkaar zakt. Het was volgens onderzoek van Microsoft ook dé reden dat iedereen zo ‘zoom fatique’ was tijdens corona. Ik ben er dan ook echt mee gestopt, want ik merkte ook dat als ik tijdens een call ondertussen mails ging checken, ik daarna gesloopt was.
17. Slumber with a key
Soms heb ik zeer intensieve dagen; 2-3 keer lezingen en trainingen geven, met tussendoor calls en werk. Dan kan ik rond de lunch al wat rust gebruiken, om de rest van de dag door te komen. Edison en Dalí deden het al: in slaap dommelen met een sleutel in de hand. Zodra je echt indommelt, valt de sleutel en schrik je wakker – nét op het moment dat je brein de creatiefste verbindingen maakt. Dit dromerige tussengebied tussen waken en slapen is goud voor nieuwe ideeën. Soms zit de beste inspiratie in dat ene moment voordat je wegzakt.
18. 20-20-2
Geleerd van een oud klant Raymond Heunen die oogarts is. Tijdens werk elke 20 minuten, 20 seconden kijken naar iets op 6 meter afstand, en minstens 2 uur per dag buiten zijn. Ik doe dit vaak in combinatie met de pommodoro techniek elke 25 minuten. Dit helpt je ogen echt perfect om te ontspannen en vermindert vermoeidheid. Kleine moeite, groot verschil – vooral in een wereld vol schermen.
19. The power of looking back
Tijdens het bergbeklimmen wil je maar één ding: vooruit. Hoger, verder. Maar ik heb geleerd om juist ook achterom te kijken. Niet alleen om te zien hoe ver ik al ben gekomen, maar ook om alle mooie momenten en lessen te waarderen. Iets wat ik dus ook constant in mijn dagelijks leven doe. Terugkijken is geen stilstand – het is beseffen wat je hebt bereikt. En dat geeft kracht om weer verder te gaan.
20. Giving is all we have
Sinds mijn 15e doe ik vrijwilligerswerk, en het heeft me meer gegeven dan ik ooit had verwacht. Mijn afstudeeronderzoek ging over de impact ervan – op de wereld, maar vooral op mensen. Het verschil met betaald werk is enorm: geen transacties, geen verwachtingen, alleen bijdragen omdat je het wílt. Het geeft energie, perspectief en een diepere connectie met anderen. Uiteindelijk is geven het enige wat echt telt.
21. De energie structuur
Mijn dag heeft een vaste flow: eerst 2 uur voor denk- en creatief werk, daarna de uitvoerende taken. Pas daarna komen de e-mails en calls, en ik sluit af met simpel werk waar ik niet over na hoef te denken. Zo gebruik ik mijn energie optimaal en voorkom ik dat mijn dag wordt opgeslokt door ruis. Daarom plan ik bijv. nooit calls in de ochtend – die tijd is te waardevol. E-mails check ik op vaste momenten, zodat ik niet steeds word afgeleid door zaken die geen prioriteit hebben. Door bewust mijn dag in te delen, hou ik controle en krijg ik ongelooflijk veel gedaan. Daarnaast evalueer ik ook elke maand om te kijken welke activiteiten mij veel energie geven en welke juist niet. Ook dit neem ik mee in de planning van de maand er na.
22. Weg met de corveetaken
Uit McKinsey-onderzoek blijkt dat 61% van ons werk ‘corvee’ is – repetitief, saai en inefficiënt. Daarom heb ik scherp gekeken welke taken ik kan uitbesteden aan AI. Dingen die ik vroeger zelf deed, gebeuren nu sneller, slimmer of zelfs helemaal automatisch. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook mentale energie. Minder corvee, meer focus op wat écht telt. En dat is geen theorie – ik spreek wekelijks op podia over AI, dus ‘practice what you preach’. De tools die er nu zijn, zijn niet alleen gaaf, maar ook écht goed. Slim inzetten betekent minder tijd verspillen aan dom werk, en meer ruimte voor creativiteit en impact.
23. Wandelend vergaderen
Al een tijdje doe ik vrijwel geen videocalls meer. Enkel als het met mensen betreft die ik nog niet ken. In plaats daarvan ga ik wandelend bellen. Even een frisse neus halen, en het werkt nog beter ook. Onderzoek van Stanford University toont aan dat wandelen creativiteit met gemiddeld 60% verhoogt. Of je nu buiten loopt of op een loopband, het maakt niet uit—je brein gaat automatisch beter werken. Søren Kierkegaard zei het al: “Ik loop mezelf elke dag naar een staat van welzijn en weg van elke kwaal.”
24. Systeemdoelen boven resultaatdoelen: succes zit in het proces.
In plaats van alleen een einddoel na te jagen, richt ik me op het systeem erachter. Goede routines, slimme processen en consistente actie zorgen uiteindelijk voor succes – niet één grote eindspurt. Wil je een boek schrijven? Focus op dagelijks schrijven, niet op de publicatiedatum. Wil je fitter worden? Bouw een trainingsroutine op, in plaats van te fixeren op een eindgewicht. Door het proces goed te krijgen, volgt het resultaat vanzelf.
25. Stop starting, start finishing.
Te veel tegelijk willen doen leidt vaak tot niets écht afmaken. Daarom focus ik op minder, maar beter. Liever één ding goed afronden dan vijf dingen halfbakken laten liggen. Elke taak die je écht afmaakt, geeft energie en ruimte voor wat daarna komt. Minder versnippering, meer impact.
26. Memento mori
Ik heb echt op het randje van de dood op de IC gelegen. Dat zet je aan het denken over het leven en je eigen sterfelijkheid. De toekomst is onzeker, het verleden ligt vast. Wat telt, is nu. Memento Mori – herinner dat je sterfelijk bent. Niet om je te laten schrikken, maar om je te laten beseffen hoe waardevol tijd is. Minder piekeren over wat komt, meer doen met wat nu binnen je bereik ligt. Zo ben ik echt veel meer in het ‘nu’ gaan leven, nu dingen doen zoals mooie reizen maken en andere belevenissen inplannen. Elke dag is een kans. Gebruik ‘m goed!
27. Intermittant fasting
Intermittent fasting betekent dat je bewust periodes zonder eten inlast. Ik volg al jaren de 16:8-methode (16 uur vasten, 8 uur eten) en de 5:2-methode (ik doe het door de week, het weekend niet). Sindsdien ben ik nooit meer ziek geweest en ben (in combinatie met sporten) heel wat vet verloren. Maar het grootste voordeel? Constante, stabiele energie. Geen hongerklappen, geen middagdips – gewoon een hele dag scherp en gefocust. Niet eten op de juiste momenten bleek een gamechanger.
28. Kleine gebaren, grote impact.
Een compliment aan de schoonmaker, een vriendelijk woord voor de barista – geen bijbedoelingen, gewoon omdat het kan. Zoiets kleins kan iemands hele dag maken. Het vraagt bijna niets, maar de impact is groot. Even gezien en gewaardeerd worden maakt het verschil. En het mooiste? Het werkt twee kanten op.
29. Think week! Want ‘breakthroughs start with a break’
Elke zes maanden plan ik een Think Week – een week zonder meetings en internet/technologie. Dit is geen luxe, maar een bron van rust en creativiteit. Juist door de ruis weg te nemen, ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën, diepere inzichten en het heroverwegen van grote beslissingen. Even offline, en mijn hoofd werkt helderder dan ooit.
30. Effectiviteit boven efficiëntie: doe de juiste dingen, niet alleen dingen goed.
Het is makkelijk om druk bezig te zijn, maar ben je ook bezig met wat écht telt? Efficiëntie betekent dingen snel en goed doen, maar effectiviteit gaat over het doen van de juiste dingen. Een nieuwe app kan je workflow versnellen, maar als je focus verkeerd ligt, creëert het alleen maar méér werk. Peter Drucker’s ‘The Effective Executive’ is wat mij betreft de beste gids om dit verschil te begrijpen. Want productief zijn is mooi, maar alleen als het je in de juiste richting brengt.
31. Focus qua kanalen
Een aantal jaar geleden was ik bijna overspannen; niet van het werk, maar alle randzaken. Mensen met wie ik werkte, stuurden mij bijvoorbeeld berichten via zoveel kanalen (mail, whatsapp, instagram, facebook, telegram, signal etc), dat ik de hele dag alleen maar gestresst was of ik niks miste. Ook het ‘snackbar model’, van de telefoon altijd aanhebben en gelijk gaan rennen als er iemand belde, zorgde voor weinig rust en focus. Daarnaast ook veel verloren tijd; je belt elkaar 10x op en neer terug totdat je elkaar eindelijk bereikt en uiteindelijk moet ik mensen alsnog vragen te mailen, omdat ik ergens rustig over na moet denken. Mijn telefoon staat altijd uit en ik doe enkel geplande calls, die daardoor ontzettend effectief zijn. Daarnaast gebruik ik enkel email, zodat alles op 1 plek binnenkomt en terug te vinden is.
32. Beter luisteren
We luisteren niet meer. Laat staan ook dat de conversaties er beter van worden. Het boek You’re not listening (dank Daan Eijwoudt !) was wat dat betreft echt een mega eye opener, met alle wetenschap rondom de kwaliteit van een gesprek. Door het plaatsen van een telefoon op tafel of zelfs gebruiken tijdens een gesprek, straal je non-verbaal niet alleen veel negatiefs uit (luisteraar en het geen wat hij/zij verteld is minder belangrijk, disrespectvol) maar kan je door de afleiding ook niet de diepte in gaan. Ik wacht dan ook altijd rustig, totdat de telefoons van tafel verdwenen zijn.
33. Wat als dit makkelijk kan?
Ons brein houdt van gemak. Hoe eenvoudiger iets te begrijpen is, hoe sneller we het oppikken. Dat geldt niet alleen voor communicatie, maar ook voor werk. Wat als dit makkelijker kan? Die vraag stel ik mezelf steeds vaker. Minder complexe processen, minder onnodige stappen. In presentaties betekent dat schrappen, in werk betekent dat slimmer organiseren. Niet harder werken, maar slimmer – zodat de boodschap, en het resultaat, blijft hangen.
34. Moeilijke gesprekken vermijden? Dat is uitgestelde ellende.
Elke keer dat je een lastig gesprek ontwijkt, bouw je een schuld op – eentje die later met rente moet worden terugbetaald. Problemen lossen zichzelf niet op, en tijd heelt niks als het om relaties gaat. Kleine scheurtjes repareer je onderweg, zodat je later geen grote breuken hoeft te lijmen. Hoe eerder je het gesprek aangaat, hoe minder schade er te herstellen valt.
35. Nee
Hoe meer je weigert, hoe meer je bereikt. Ik ben zo echt anders naar vragen gaan kijken en zeg heel veel vaker ‘nee’. De grootste denkers en ondernemers zeggen het zelf: focus komt van wat je níét doet. Steve Jobs, Warren Buffett, en Richard Feynman – allemaal maakten ze ‘nee’ zeggen tot hun superkracht. Nee tegen afleiding, nee tegen nutteloze meetings, nee tegen projecten die niet bijdragen aan hun échte doel. Elke ‘nee’ die je uitspreekt, is een ‘ja’ tegen wat écht belangrijk is.
36. Handgeschreven: klein gebaar, grote impact.
In een wereld vol e-mails en appjes is een handgeschreven brief of kaart iets bijzonders. Het kost net iets meer moeite, maar juist daardoor valt het op. Een persoonlijk geschreven bedankje of felicitatie voelt oprechter en blijft langer hangen. Misschien ouderwets, maar sommige dingen verdienen een comeback. Ik stuur minimaal één per week.
37. Power of Postits
Ik werk graag met klanten aan de Post-its. Geen digitale schermen, geen afleiding – gewoon ideeën uit het hoofd en op papier. Dit zet de prefrontale cortex echt aan het werk, dwingt tot nadenken en zorgt voor scherpere inzichten. Ouderwets? Misschien. Maar het werkt.
38. Broaden and build
Ik probeer nooit te klagen. Niet omdat alles perfect is, maar omdat het niets oplevert. Klagen vernauwt je blik, dankbaarheid opent ‘m. Hoe meer je focust op wat wél goed gaat, hoe meer ruimte er ontstaat voor groei. Succes zit niet in het behalen van een doel, maar in hoeveel je onderweg uitbreidt – in kennis, perspectief en mogelijkheden. Dus in plaats van klagen over wat ontbreekt, kies ik ervoor om te bouwen op wat er al is.
“Life is really simple, but we insist on making it complicated.” – Confucius